Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karro fixade SM-silver

Annons

De fyra stora dalalagen i damklassen höll sig alla mycket väl framme då SM-stafetten avgjordes på Skyttis skidstadion i Örnsköldsvik. Mora startade bäst medan Domnarvet, Stora Tuna och Leksand var starkare i avslutningen. De tre sistnämnda lagen var inblandade i en rasande kamp om silver och bronsmedalj.

Karolina A Höjsgaard, Domnarvet, Emma Engstrand, Stora Tuna, och Karin Schmalfeld, Leksand, öppnade den sista sträckan mycket bra och kunde jaga ifatt en klunga med starka lag som IF Thor, Mora, Lidingö och Sunds-vall redan efter ett par kilometer. Alla var då inställda på en kamp om silvret eftersom världsettan Simone Niggli-Luder gett favoriterna Ulricehamn en fem minuter stor ledning på den andra sträckan.

Vid varvningen med ungefär tre kilometer kvar kom de tre dalalagen på en rad. Höjsgaard följd av Engstrand och Schmalfeld. Alla väntade sig en prestigeladdad spurt, men Karolina A Höjsgaard snuvade åskådarna på den karamellen.

- Jag kände mig stark idag och har gjort ett riktigt bra lopp. Emma var bakom länge men jag kom ifrån henne mot slutet, säger Karro som gav henne Elin Dahlin och Eva Elfving ett SM-silver.

- Vi gick snabbt i början och kunde jaga ifatt ett par lag som sedan var lite sega och inte orkade haka på, sammanfattar Höjsgaard sin sistasträcka.

För Emma Engstrand var det inte lika muntert efter målgång.

- Sorry, suckade Emma då lagkompisarna Lena Gillgren och Johanna Maxén mötte upp bakom målet.

Ursäkten kom sig av att Emma inte bara tappat Domnarvet på slutet utan att även bronset gick upp i rök då landslagskollegan Gunilla Svärd i Thor smet förbi.

- Lite klantigt. Jag gav aldrig mig själv chansen att vara med och kämpa om medaljerna på slutet, säger Emma.

Leksand dalade till en sjätteplats och Mora med Maria Bergkvist på sista slutade åtta. Ulricehamn var suveräna och vann med hela sju minuters marginal.

Närmare guldet var då Malung som vann guld 2002 och var trea ifjol. Nu fick man en perfekt start igen och Grant Bluett, Staffan Eriksson och Håkan Eriksson hade placerat Skogsmårdarna i slagläge inför sista sträckan. Här bildades snabbt en trio där Jimmy Birklin kämpade med OK Denselns Erik Andersson och Södertäljes Niclas Jonasson.

Birklin hade inte sin bästa dag rent tekniskt och tvingades i och med en miss släppa kontakten innan varvningen och när sedan den andra bommen kom blev han av med bronset.

- Två misstag för mycket, tyvärr, suckade Birklin och ruskade på huvudet.

Leksand var aldrig med i matchen och blev 14:e lag. Faktiskt slagna av Stora Tuna som överraskade positivt med en tolfteplats.

Från herrjuniorklassen noteras att favoriten IFK Moras OK tog silver. Laget var 41:a, tio minuter efter, på den första sträckan och då hjälpte det inte att Martin Johanssons och Simonas Krepstas avslutning höll världsklass.

HENRIK ERICKSON

Mer läsning

Annons