Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Karro" fixade prischecken

Annons

Karolina Arewång hade en betryggande ledning inför finalen i elitserien.

I orientering är dock inget givet och då tävlingen gick i mycket tuff och svårorienterad terräng utanför Örnsköldsvik gällde det för Borlängetjejen att hålla huvudet kallt.

Finalen avgjordes över klassisk distans och med parstart. Arewång startade tillsammans med främste utmanaren Gunilla Svärd från Uppsalaklubben Thor, och taktiken var given.

- Jag var ganska passiv i början och tog rygg på Gunilla då jag såg att vi hade gemensam förstakontroll, säger Arewång.

Vid den andra skärmen delade sig banorna i olika slingor och Karro fick ta tag i kartan i själv. Första rundan gick riktigt bra och in mot den gemensamma kontrollen fick hon syn på Gunilla.

- Då förstod jag att hon hade missat. Jag hade sprungit mycket längre än Gunilla och var ändå före. Det kändes givetvis bra, men det var samtidigt skönt att ha kontroll på henne.

Arewång tappade kontrollen över Svärd, men klarade det allra viktigaste, att ha full kontroll på sin egen orientering. Skärm efter skärm satt klockrent och vid tionde kontrollen fick Karolina ytterligare ett positivt besked.

- Då såg jag Jenny Johansson som startat före mig och vi hade sedan nytta av varandra in mot mål, förklarar Arewång.

Till målet efter tio tunga kilometrar kom Arewång på tiden 1.12,32.

2.54 snabbare än Emma Engstrand, Stora Tuna, som tog andraplatsen tio sekunder före Jenny Johansson, Ulricehamn. Gunilla Svärd blev fyra.

- Härligt. Det här känns underbart bra. Jag har aldrig varit bättre, jublade Arewång. Prischecken på 40 000 kronor, vilket är mycket för orienteringssporten, är ämnad för ett speciellt ändamål.

- Jag och Thomas (Höijsgaard Nielsen) ska gifta oss i Torsångs kyrka på midsommardagen så de här pengarna kommer verkligen väl till pass, säger "Karro".

Och efter bröllop väntar bröllopsresa, eller?

- Nja, där är det inte riktigt färdigförhandlat än. Nu siktar jag mot VM i Schweiz i augusti och skall jag hinna åka dit ned och träna en gång till i sommar måste det nästan bli efter midsommar. Thomas är kanske inte helnöjd med att jag åker på bröllopsresa med Jenny Johansson och Emma Engstrand, funderar Karolina.

Karolina Arewångs vårsäsong har varit en uppvisning i styrka. Fyra segrar i elitserien och hon har vunnit samtliga deltävlingar över klassisk distans. Det är med den bakgrunden givet att långdistansen blir Arewångs främsta mål på VM i augusti.

Samma mål har Stora Tunas Emma Engstrand som alltså avslutade med en silverplats i finalen. Totalt blev Engstrand fyra.

- Jag hade väl kanske siktat lite högre, men det har gått bättre på slutet av säsongen och jag tar med mig det, säger Engstrand.

Undrar ni förresten hur Karolina Arewång firade elitseriesegern? Jo, genom att vinna elitklassen vid Husums kortdistanstävling på söndagen. Här var Arewång 30 sekunder snabbare än Lina Bäckström, Linné.

Herrklassen här vanns för övrigt av Niklas Lindberg, Malung.

Söndagens tävling gällde också som tredje deltävling i riksomfattande Silva Junior Cup. Med dalaögon var det en nattsvart historia. Eva Tiselius, Kåre, var bästa dalalöpare med 17:e plats i D 18.

OLA GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons