Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karriären började med ett magplask

Annons

- Jag kommer ihåg det. Det blåste lätt in mot land och Lassi satt i en singelsculler för första gången och försökte undvika att roddbåten drev mot stenarna i vattnet, säger Per "Pliggen" Andersson, och pekar på en rad av gråa stenar, en bit ut i vattnet vid bryggan nedanför roddklubben Brudpiga.

Då tävlade "Pliggen" på elitnivå och hade SM-guld i bagaget. Han var på väg in mot land i sin roddbåt och blev vittne till hur den unge Djura-ynglingen bjöd på tre magplask, när singel-scullern slog runt. Här kunde historien tagit slut.

Men "Pliggens" rodderfarenhet hade framkallat en känsla att Lassi hade de kvalitéer som krävdes för att gå riktigt långt. En anledning var Karonens bastanta kroppsbyggnad.

Här föddes nog lite av grunden till vad som kan och redan gjort Karonen till en internationellt bra roddare. Kombinationen av att han har de fysiska förutsättningarna, samtidigt som "Pliggen" har bidragit med att hela tiden utveckla den teknik som krävs i roddbåten.

-"Pliggens" styrka som roddare var att han var en utpräglad tekniker och mycket av det har han överfört till mig. Det i kombination med min fysik har helt klart gett resultat, säger Lassi.

Det skulle dröja tre år innan Lassi på allvar, efter magplasket på Siljan, tog tag i de roddtalanger som han gick och bar på. Men glädjen att ro och få komma ut på sjön, fanns där hela tiden. Kyrkbåt-rodden på Siljan, var den första riktiga kontakten med roddsporten.

2000 flyttade han till Uppsala på grund av arbete. Och det var här som roddkarriären sakta började snurra på allvar, när han satte igång och träna med Uppsala Akademiska roddsällskap.

2002 kom ett litet genombrott, när han vann Svenska Cupen i roddmaskin.

- Segern blev en rejäl morot inför framtiden och i samma veva blev jag inbjuden att delta vid ett läger i Tjeckien med roddlandslaget, säger Lassi och fortsätter:

- Rodden hade nu blivit en stor hobby. Det fanns en glädje och en drivkraft att satsa och träna rodd.

Vid SM 2002 kom Lassi sjua och året därpå började han tävla för klubben, där allt började, vid bryggan till Brudpigas roddklubb. Mer och mer fanns en längtan att få satsa helhjärtat på rodden.

Det blev en andraplats vid SM 2003 och efterföljande år inledde brudpigaroddarens sin elitsatsning fullt ut.

Samma år var han med och nosade på världscupen med en femte plats som bäst. Men det mest anmärkningsvärda med 2004 var hans fjärdeplats i en kvaltävling till OS i Aten. Karonen var ynka en och en halv sekund till bronset, vilket hade gett honom en OS-biljett.

I den här vevan hade han tränat en del med roddaren Olaf Tufte i Norge. Vid Aten-OS tog Turfe guld. Och samma valör blev det även för Karonen vid SM i singelsculler.

2005 hade Sveriges Olympiska Kommitté och dess talangsatsning fått upp ögonen för roddaren från Dalarna.

"Pliggen" som tidigare bland annat fungerat som mentor, blev nu tränare på allvar och ett nära samarbete med SOK:s talangsatsning inleddes med OS i Peking 2008 som ett stort mål.

- Om vi kan få ner honom fyra sekunder på tävlingssträckan 2 000 meter är han med och slåss om finalplatser av egen kraft i varje världscuptävling och på VM i engelska Eton 2006, sade Lassis tränare i fjol.

I dag har Brudpiggaroddaren nått detta mål. Och i världscupen har han även levt upp till detta. För närvarande är han trea totalt i världscupen, med en deltävling kvar. Och fram till VM i slutet av augusti ska formen fortsätta att finslipas.

- Ett stort mål är givetvis OS i Peking. Men jag ser en fortsättning även efter det. VM 2010 går i Nya Zeeland och det skulle vara kul att även delta där, säger Lassi Karonen, som är på god väg att skriva idrottshistoria.

Kanske redan till VM i höst?

PETER SVENSSON

Mer läsning

Annons