Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karolina är på väg mot VM-formen

Annons

Uppåt för Karolina A Höjsgaard. Nedåt för Kalle Dalin och Emma Engstrand. VM-testet på långdistans i Tyresö på söndagen ger få säkra besked om hur många dalaorienterare som får plats i VM-truppen till Västerås 11-19 september.

Damernas långdistanstest bjöd inte på några stora skrällar. Där tog Sveriges senaste internationella mästare, guldlaget från EM-stafetten, hand om samtliga pallplatser. Ettan Gunilla Svärd, Thor, gjorde precis det hon behövde för att ta en plats på långdistansen i VM. Hon vann den tio kilometer långa banan med 1.16 före redan VM-klara Jenny Johansson, Ulricehamn. Domnarvets Karolina A Höjsgaard gjorde ett stabilt lopp och blev trea, slagen med 1.58.

- Jag har inte sprungit alltför fort, men jag är nöjd med min orientering, säger Karolina som bjöd på en segergest på upploppet.

- Nja, segergest var det kanske inte, men det här är första gången på länge som jag har gjort ett bra lopp och jag var tvungen att visa det idag, säger Karro, som har en bit kvar till VM-formen.

Med ett bra testlopp stiger förstås självförtroendet och det finns förhoppningar om att se en Karro i lika bra VM-form som i fjol då det blev silver på just långdistansen.

En annan silvermedaljör, på långdistansen i EM, var dock inte lika nöjd. Emma Engstrand, Stora Tuna, missade alltför mycket och blev bara åtta, slagen med 6.20.

- Det räcker inte. Och jag som så gärna ville springa långdistans i VM, säger Emma besviket.

Förbundskaptenen Marita Skogum bekräftar Emmas farhågor.

- Tyvärr är det så att det finns medaljhopp som måste ställas över på vissa distanser, säger hon.

Troligtvis får Emma nu koncentrera sig på sprinten i VM.

Moras Rose-Marie Forslund tog en fin sjundeplats i testet och Elin Dahlstedt, Leksand, blev 14:e.

Herrtävlingen bjöd på en riktig skräll. Där vann 22-årige Erik Andersson från östgötaklubben Denseln den 15,2 kilometer långa banan med 18 sekunder före Emil Wingstedt, Halden, som redan fått klartecken för VM.

Frågan är om det räcker för Dalarnas bäste långdistansorienterare. Kalle Dalin, Leksand, skrällvann i EM i juli och borde därmed vara ett stort hopp i VM. I VM-testet blev han dock bara elva, distanserad med 6.30.

- Det har varit småstruligt hela vägen. I början kändes det jättefint, sedan kom bommarna och det blev stressigt, säger Kalle.

- Det var synd, men jag hoppas att jag har visat tidigare att jag bör få chansen i VM.

Förbundskaptenen Göran Andersson fick en hel del att fundera över till på tisdag då VM-truppen presenteras. Bra tre herrar och tre damer får plats på varje distans.

- Jag vill ha mästare i laget, så Kalle är förstås högaktuell för VM. Att ta ut VM-truppen är ett angenämt problem, men det finns alltid någon som blir väldigt besviken, säger Andersson, som dock utlovar en sak.

- Det här kommer att bli ett av Sveriges bästa VM-lag någonsin.

SARA THÖRN

Mer läsning

Annons