Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanonlopp av Kalle Dalin

Annons

Med resultatraden fyra, fyra och femma har Kalle Dalin chockat den övriga svenska eliten i upptakten av årets elitserie. Bäste svensk så här långt, och bara överträffad av ryske fantomen Valentin Novikov som leder serien överlägset.

Den tredje deltävlingen, i Kaxholmen en mil norr om Huskvarna, blev ett riktigt kraftprov.

Den drygt 15 kilometer långa herrbanan startade i tekniskt besvärlig skogsterräng för att efterhand övergå i något som kan jämföras med den terräng som finns i mellaneuropa.

Branta åsar och djupa raviner i av vitsippor klädd lövskog sög musten ur löparna. Kalle Dalin behärskade båda delarna.

Någon chans på seger fanns aldrig. Ryske Valentin Novikov, som tävlar för Delta i Finland, var därtill allt för överlägsen. Novikov har vunnit två av tre deltävlingar och leder elitserien med hela 25 poängs marginal.

Det såg dock länge ut som att Dalin äntligen skulle få kliva upp på pallen.

Så blev det ändå inte.

Novikov kom ifatt både finske Jarkko Huovila och svenske VM-löparen Johan Modig och de hjälptes åt så bra att alla tre klämde sig in före Dalin.

När dessutom Mats Troeng från OK Linné gjorde säsongens bästa lopp fick Kalle nöja sig med femte plats, 4.43 efter Novikov.

- Jag är nöjd med placeringen, men loppet kunde faktiskt varit något bättre. Det har inte varit det där perfekta flytet i dag, förklarar Dalin.

- Det kommer hemma i Dalarna, fortsätter han sedan.

Dalin sa redan före helgen att det var en dröm att komma till Falun som en av segerkandidaterna i Elitserien.

Nu är drömmen sann och gissa om Dalin kommer vara laddad då han på fredag står på startlinjen i säsongens första sprinttävling. Smakprov på bra speed gav han redan i lördags då han vann spurten med sju (!) sekunder, på 250 meters löpning.

För fjolårets elitseriesuverän, Karolina A Höjsgaard, fortsätter det att gå tungt. I Huskvarna lossnade det dock efter halva sträckan, och Karro var snabbast av alla sista 40 minuterna.

- Jag får ta med mig det. Tyvärr var det katastrof i inledningen. Jag missade varannan kontroll och var ifattsprungen med sex minuter av Jenny Johansson redan efter några kilometer, suckar Höjsgaard som tvivlade på sig själv i starten.

- Förra året hade jag inte missat första kontrollen. Då hade jag litat mer på mig själv och bara kört på. Jag tänker för mycket just nu, säger Karro som ändå, tack vare avslutningen, blev fyra.

Vårens suverän, Jenny Johansson, Ulricehamn, vann på nytt och leder Elitserien före Hanne Staff, Norge, och schweiziskan Simone Niggli-Luder. Karolina är fyra även här.

Noterbart i övrigt är att Malungs Jimmy Birklin blev tia i herrklassen och att de båda leksingarna Anders Dalin, 18:e, och Johan Nordlund, 20:e, verkar var på gång.

Emma Engstrand, Stora Tuna, blev åtta i damklassen, 10 minuter efter Jenny Johansson, och här var Rose-Marie Forslund, Mora, elfte tjej.

HENRIK ERICKSON

Mer läsning

Annons