Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanada tog OS-guld

Annons

Kanada vann OS-finalen med 5-2, och det var Sakic och Iginla som låg bakom det mesta:

Sakic satte två av målen (3-2 och 5-2) och spelade fram till ytterligare två.

Iginla, Calgaryspelaren som är poängbäst i NHL den här säsongen, bidrog med två mål en målgivande passning.

Tillsammans var Sakic och Iginla hjärnorna och stjärnorna bakom segern när Kanada vann sitt första OS-guld sedan 1952 och städade upp efter misslyckandet från 1998.

Då, vid OS i Nagano, slutade Kanada på fjärde plats, efter att först ha förlorat semifinalen mot Tjeckien på straffar och därefter inte klarat tredjeplatsen i bronsmatchen mot Finland.

När USA i samma turnering hade åkt ut redan i kvartsfinal talades det om ett nordamerikanskt fiasko. Det sades att Nordamerikas tid var förbi, och ingenting om att deras tid skulle kunna vara 2002 i Salt Lake City.

Men det var så det blev.

I den nordamerikanska finalen tog USA ledningen med 1-0 genom Tony Amonte efter 8.49. Men Kanada hade trycket och spelet, och vände till en 2-1-ledning efter mål av Paul Kariya och Iginla.

I den andra perioden var spelbilden densamma. Kanada dominerade, men USA stack upp i farliga kontringar och nådde så småningom en kvittering genom förre Brynäsbacken Brian Rafalski i numerärt överläge.

I slutet av perioden satte Joe Sakic 3-2 för Kanada, sedan Iginla och Simon Gagne skymt den amerikanske målvakten Mike Richter i power play.

Kedjan med Coloradostjärnan Sakic, Philadelphias Gagne och Calgarys Iginla var hyperfarlig matchen igenom.

Sakic med spelsinnet och de känsliga handlederna.

Gagne med farten.

Iginla med näsa för målchanser.

I inledningen av den tredje perioden skapade kedjan flera lägen att avgöra, men hade svårt att få en in en eventuell segerpuck bakom Mike Richter.

Men avgörandet skulle komma.

Efter 16.01 sköt Iginla från vänstra tekningscirkeln, fick se pucken studsa mot Mike Richters målvaktshandske och in vid bortre stolpen.

Iginla sträckte armarna i luften och förstod efter 4-2-målet att segern var nära.

Två och en halv minut senare punkterade kedjekamraten Sakic matchen definitivt genom att sätta 5-2-pucken i friläge bakom Richter. (TT)

JAKOB SILLÉN

Mer läsning

Annons