Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kallurs - guldtjejerna

Annons

Idag verkar det inte finnas någon svenska som kan rubba tvillingsyrrornas dominans som svenska sprinters - vare sig det står häckar utställda eller det gäller slätlöpning. Kanske kan Carolina Klüft så småningom bli ett hot. Men går man på personrekord är de båda Falutjejerna överlägsna. Sanna och Jenny toppar både 100 häck och 100 slätt dubbelt. Och på 200 meter är Jenny överlägsen.

Inte ens i år, då flickorna haft något av ett mellanår, kan någon svenska hota dem. Det visade sig inte minst i SM i Gävle i helgen.

På 100 meter i fredags vanns flickorna dubbelt - helt enligt planerna. Och likadant blev det i söndagens 100 meter häck. I 1,1 sekundmeters motvind sprang Susanna hem guldet på tiden 13.42 och Jenny silvret med 13.64.

- Och det är väl tider vi får vara nöjda med om man betänker att det var motvind och att det inte behövdes bättre tid för att vinna, säger Sanna.

Sanningen är samtidigt den, att sedan Ludmila Enqvist slutade springa 100 häck, har systrarna Kallur varit etta och två i varje års årsstatistik. Fram till EM i år, då Carolina Klüft klämde till med 13.33, och var nästbäst efter Susanna.

Jenny fick dock jobba ordentligt för att vinna 200 meterfinalen. Visserligen saknades farligaste konkurrenterna - Carolina Klüft för att hon inte orkade med så många grenar, och Lena Udd, som blev struken i kvalen för att hon kom för sent till avprickningen. Men Ellinor Stuhrmann, Malmö, sprang nära sitt årsbästa i den lätta motvinden, och fick stryk av Jenny med "bara" nio hundradelar.

- Det var tufft, erkände Jenny. Men jag valde att springa mitt eget lopp, och det räckte för att jag skulle vinna. Men det är jobbigt med så många lopp i den här värmen. Man återhämtar sig inte lika snabbt.

Både Sanna och Jenny känner sig trötta efter en lång amerikansk/ europeisk utomhussäsong. Sex månader utan avbrott.

- Men nu är det bara Finnkampen och sista Grand Prix-tävlingen i Göteborg kvar, säger Jenny. Sedan blir det tre veckor ledigt. Det skall bli oerhört skönt.

Fast Sanna vet vad hon skall göra på sin ledighet.

- Jag flyttar, säge hon. Till en egen lägenhet.

Därmed kommer Jenny och Susanna för första gången i sitt liv att bo på skilda adresser.

- Men det skall nog gå bra, säger Jenny. Jag skaffar nog en lägenhet jag också så småningom.

Och före det väntar det verkliga kraftprovet. Finnkampen. En tävling som svenska damerna vann ifjol, sedan bland annat Jenny och Susanna lekt mångsysslare.

- Men förhoppningsvis behöver vi inte delta i lika många grenar i år, säger Sanna. Ifjol var många tjejer sjuka eller skadade, så vi blev tvungna att ställa upp. Nu ser det bättre ut.

Men både Jenny och Sanna ställer upp på vad de blir tillfrågade om. Allt för att ge Sverige en chans att vinna i år också.

- Om dom inte vill att vi skall springa 10 000. För då säger vi nog nej.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons