Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalle skrällde - men damerna missade pallen

Annons

Låt oss börja med helgens riktiga påsksmäll. Kalle Dalin, Leksandssonen som haft stora skadeproblem de senaste åren, är tillbaka på allvar.

Det gick inte att ta miste på Dalins glädje då han spurtade i mål som fyra på påskaftonens riktiga kraftprov, masstart över 18 kilometer. Dalin knöt nävarna, snörpte ihop munnen och ropade ut ett tydligt yes.

- Det var riktigt skönt att få till det i dag, det har jag längtat efter, säger Kalle sedan han pustat ut bakom målet.

Fast slut på skadeproblemen är det inte riktigt.

- Jag har haft ont i en muskel i ena skinkan under hela fjolåret, och det är fortfarande inte helt bra. Nu är det hanterbart, och jag kan löpträna ett par gånger veckan. Det verkar räcka ganska långt i alla fall, säger Dalin.

Ganska långt var en underdrift. Fyran Dalin var bara 1.08 efter ryssen Valentin Novikov som vann, och 22 sekunder efter bäste svensken Emil Wingstedt på tredje plats.

- Det är klart jag är nöjd med placeringen. Nu har jag visat att jag kan vara med i toppen igen.

På annandagen var det medeldistans, sex kilometer i stället för 18. Kalle Dalin behärskade även det. Ny fjärdeplats, och då fångade Kalle förbundskaptenen Göran Anderssons intresse. Ett långt samtal mellan Andersson och Dalin efter målgång ger vid handen att Andersson åter fått upp ögonen för Kalle.

- Jag ska få hjälp av en idrottsläkare i Göteborg med min skada. Förhoppningsvis kan det ge resultat. Då kan det bli riktigt bra framöver, avslutar Dalin.

Karolina A Höjsgaard, Domnarvet, och Emma Engstrand, Stora Tuna, visade båda kvaliteter under helgens två tävlingar. Engstrand fanns med i absoluta täten, och var i ledning vid ett flertal tillfällen, under den långa masstarten, men en miss precis före den korta gemensamma avslutningen gjorde att hon tappade kontakten med de allra främsta.

- Det kändes bra fram till missen, så visst var det synd, tyckte Emma som blev sexa, steget efter Karolina A Höjsgaard som hade en omvänd trend i loppet.

- Jag missade i början och kom efter direkt. Sedan blev det inte bättre då jag tappade stämpelbrickan på ett ställe. Som tur var hittade jag den ganska fort, säger Karro som alltså blev femma, en dryg minut efter Jenny Johansson, Ulricehamn. Karin Schmalfeld, Leksands tyska nyförvärv, sprang bra och blev åtta.

På medeldistansen var det Höjsgaard som hade segerläge långt in i loppet. Fram till kontrollen före varvningen var hon i ledning, men här kom dagens misstag.

- Jag lade bort minst två minuter, suckar Karro som ändå slutade fyra efter en stark avslutning.

Engstrand var åter steget efter, som femma.

- I dag var det inget bra. Jag har gjort ett dåligt lopp. Trodde inte att det skulle räcka så här långt, sammanfattar Emma.

Jenny Johansson, Ulricehamn, och norskan Hanne Staff var premiärhelgens dominanter som etta och tvåa båda dagarna. Med var sin seger är de i delad ledning totalt. Världsettan Simone Niggli-Luder är trea och därefter är Höjsgaard fyra och Engstrand femma.

HENRIK ERICKSON

Mer läsning

Annons