Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kallblodssuccé i Paris för storebror Persson

Annons

Per-Gunnar Persson, 52, är unik. Han är den förste kusk i världen som vinner ett kallblodslopp på Vincennes. Och han var minst lika lycklig som brorsan Jan-Olov brukar vara efter alla sina segrar med Järvsöfaks.

- Det här är fantastiskt. Jag har bara sett Vincennes på tv tidigare. Nu har jag vunnit lopp här, med ett kallblod, sa P-G och skrattade.

- Det är dessutom bara andra gången jag är utanför Norden. Första gången var på Kanarieöarna 1986.

Kallbloden är speciellt inbjudna för två lopp på Vincennes. Det är EU-dagar på banan och fransmännen ville gärna se den nordiska rasen på plats i Paris. Det var nöjda med vad de såg.

Per-Gunnar Persson körde ett perfekt lopp med Lykketinder. Från positionen femte utvändigt följde han med i attacker 800 meter från mål. Han behövde inte attackera för egen del förrän inne på upploppet.

- Vi var näst sist när vi svängde in på upploppet, men Lykketinder var på alerten i dag och direkt när jag attackerade kopplade han grepp, sa P-G.

- Banan var perfekt. Jag minns när jag höll på med fri-idrott som ung, då var det också kolstybb vi sprang på. Det passade perfekt

Det blev en svensk dubbel. Tvåa i mål var Idenors Janne med Gunnar Melander, trea var finske Juli Pat. Förstapriset var på 85 000 kronor.

Det största svenska hoppet på förhand, Snärtblixten, ledde klart in på upploppet, men tröttnade sista biten och galopperade som slagen.

Det finns dock snabb chans till revansch för Snärtblixten och Peter Buhlér. Samma hästar startar i det andra loppet på Vincennes på söndag redan. Också då är förstapriset 85 000 kronor.

JOHAN LINDBERG

Mer läsning

Annons