Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Källbäck räds inte mjölksyra

Annons

Multisport är namnet på en äventyrs- och upplevelseinriktad idrott vars större tävlingar ofta går i natursköna miljöer bland berg och skogar. Momenten är tre: löpning, mountainbikecykling och kanotpaddling.

Den 11 februari startar tävlingen Coast to Coast på Nya Zeeland. Som namnet antyder gäller det att ta sig från den ena kusten till den andra, en cirka 24 mil lång tur med höjdskillnader på 1000 meter. Tävlingen direktsänds i Nya Zeeländsk tv och för de inblandade är den väldigt prestigefylld.

Staffan Källbäck från Falun, som mer eller mindre ägnar all vaken tid åt sporten, är en av få svenskar som deltar. Han har länge drömt om att få åka dit, men när det nu väl blir av är förutsättningarna något annorlunda än han förväntat sig.

- Förra året var de tävlande uppdelade i olika landslag och det var tänkt att vi skulle representera Sverige i år. Men i år blev det ingen lagtävling, så alla kör individuellt.

Med tanke på att de absolut snabbaste klarar sträckan på strax under elva timmar, är lagkamraters stöd en viktig detalj. En detalj som Staffan nu får vara utan.

Det kunde i och för sig ha varit värre. Distanser räknas som sprint - de längre tävlingarna pågår under flera dagar där deltagarna sover några få timmar per dygn.

- Det klassiska är väl att man somnar på cykeln och vaknar halvvägs nere i diket. Sömnbristen är ett av de stora problemen.

Belöningen är å andra sidan stor, även för den som aldrig vinner. Staffan talar lyriskt om vyn över Patagonien när man står högst uppe på Argentinas höjder.

- Då behöver man inte fråga sig själv varför man håller på.

Staffan började som en mitt-fältare av Håkan Mild-typ i fotboll, men tyckte att löpmomentet var så kul i sig att han gick vidare.

- Sedan lade jag till cykling och paddling.

Den som får se en eller två kajaker glida upp och ner längs Faluån, ska inte bli förvånad, oavsett om det är som nu, mitt i vintern. Det är bara Staffan och träningskamraten Per Westling som tränar.

- Det är många som pekar och skrattar.

Han har nyligen startat ett företag som inriktar sig på multisportevents och en av de första stora utmaningarna blir att i sommar anordna en deltävling i svenska multisportcupen.

Den kommer att hållas i Falun den 29 juli och ha både en motions- och en tävlingsklass.

- Jag vill dra banan inom centrum, där man kan ha aktiviteter för att visa upp Falun.

Som om inte det vore nog, går VM i Sverige i år. Staffan hoppas att Falun kan sätta ihop ett eget lag som deltar i tävlingarna i Hemavan i augusti.

Först är det dock Coast to Coast som gäller, med en målsättning att komma bland de tio bästa.

- Det ska bli ganska skönt med en tävling som bara är tolv timmar. Det har sin tjusning det också.

Fakta

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons