Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajsa Snihs triumferade

Annons

uBlev det inga dalasegrar i elitklasserna så bjöds det en hel del masar och kullor i topp bland ungdomarna, företrädesvis bland de yngre som hade att avverka en varvbana kring Dalregementet på halvannan kilometer.

Roligast var kanske Rättvikstjejen Kajsa Snihs triumf i D 13-14 klassen, där hon efter en storstilad insats på slutvarvet av sex passerade tre tjejer och sen höll ända in i mål.

- Jag satsade på ett gå ikapp innan backen bakom regementet för att sedan ge järnet uppför.

- Det lyckades ju också även om jag var lite skrajsen att jag inte skulle räcka till riktigt i kurvåkningen, säger 14-åringen, som normalt figurerar i MTB-sammanhang och först som 12-åring började ge racingen en chans.

- Men det har ju gått skapligt det också. Men visst, specialisterna är säkrare i kurvåkningen, det jag tappar där får jag försöka ta igen i motluten istället. Där känner jag mig stark, säger Kajsa.

För hemmasonen Joakim Rissveds i P 11-12 strulade det på första varvet, då han körde i diket vid ett tillfälle.

- Men det gjorde inte så mycket. Istället koncentrerade jag mig på att försöka haka på de bästa tjejerna (D13-14-tjejerna startade samtidigt, vår anm.).

- De hade bra fart. Precis som i fjol, då använde jag samma taktik, berättar Joakim.

Som senare kunde glädja sig åt att lillsyrran Jenny, som toppade en av nybörjarklasserna för tjejer.

Toppade en sådan gjorde för övrigt ytterligare två hemmaungdomar, Henrik Carls och Theodor Thålin. För en framstående hemmainsats svarade också segervane Mattias Nilsson, 15.

Han fick dock ge sig i spurten för ett år äldre Peter Sundström från CK Falken.

- Jag tappade mark till huvudklungan på det första varvet och fick sen ensam försöka jobba mig ikapp på det andra, säger Mattias, som är en mångsysslare av rang vill vi lova.

Tre USM-guld i MTB har han. Dessutom ett likadant i längdåkning på skidor.

BJARNE SOLUM

Mer läsning

Annons