Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajsa och Carolina - vilka guldtjejer!

Annons

Det är dagen efter Carolina Klüft sprang, hoppade och kastade sig in i den svenska idrottshistorien på lördagen.

Dagen efter tonåringen från Växjö kom till EM i München och sopade banan med konkurrenterna.

Den färska EM-mästarinnan erkände dock att det hon just hade åstadkommit var svårgreppbart.

- Jag har nog inte fattat det ännu, sade hon.

- Jag är ingen stjärna. Jag är bara en liten flicka från Växjö,.

- När vi sprang ärevarv efteråt allihop var det bara så skönt, alla vi mångkampare ihop sade Carolina Klüft, och mindes ögonblicket då hon stod inlindad i en stor och mycket blå och gul svensk flagga.

Med 6,36 i längd och 47,61 i spjut - personbästa - banade hon väg till guldet. Hon hade mindre än tre sekunder i tid i differens till tyska veterantvåan Sabine Braun, men det var vitryskan Natalja Sazanovitj som var hotet inför avslutande 800 meter.

Klüft hade dock full kontroll på loppet, bevakade sina medtävlare och spurtade till sig heatseger för säkerhets skull.

Med 6 542 poäng suddade hon ut sitt världsårsbästa och två veckor gamla juniorvärldsrekord från JVM på 6 470 poäng.

- Jag trodde inte jag skulle slå rekordet. Det flöt på så himla bra på Jamaica, sade hon.

Tanken var sedan att sjukampshjältinnan skulle äta middag med sina och pojkvännen Patrik Kristianssons föräldrar i OS-byn på lördagskvällen.

Men det blev sent och efter klockan 21 släpptes inga andra än aktiva in. Friidrotts-EM har varit första gången sedan OS 1972 som OS-byn används som förläggning och arrangörerna har haft terrorattacken då i färskt minne. Säkerheten har varit rigorös.

Så i stället blev det kortspel, skitgubbe, med Patrik.

Och när några gångare och maratonlöpare begav sig i väg till det forna koncentrationslägret Dachau på söndagsmorgonen så hakade Carolina Klüft och Patrik Kristiansson på.

- Det var gripande, sade guldmedaljösen Klüft. Då inser man att en medalj inte är livets mening.

Carolina Klüft träffade svensk media strax före Kajsa Bergqvists höjdfinal. Under ett partytält, uppriggat för att ge skydd mot det strilande regnet vid VIP-entrén till Olympiastadion, kurade hon med kepsskärmen djupt neddragen över pannan.

- Jag mår inte så bra, sade hon. Jag har så himla ont i örat, det är nog en öroninflammation.

- Det blir lätt så efter hårda tävlingar. Kroppen är okej, jag har inte ont i musklerna, men immunförsvaret får sig en knäck.

På tisdag tävlar pojkvännen Patrik och den övriga Sverigeeliten i MAI-galan i Malmö. Men Carolina Klüft avvaktar till SM i Gävle kommande helg.

- Annars blir jag nog sjuk.

Klüft är anmäld i fyra grenar i SM; höjd, längd, 100 m häck och 400 meter. Hon kommer också att vara med i Finnkampen veckan efter. Men sedan får det vara färdigtävlat för i år. Den 19-årige Växjötjejen gick ut friidrottsgymnasiet i våras och ska i januari börja läsa historia på universitetet i Växjö.

Men mest kommer det förstås att handla om mångkamp för den nyblivna Europamästarinnan.

- Jag tycker om historia, därför var besöket i Dachau intressant, sade hon innan hon försvann in på läktaren för att se på det sista EM-passet. (TT)

PETER WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons