Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajsa kvitt skadan

Annons

Fortfarande har den svenska höjdhoppsstjärnan en bit kvar, men det börjar närma sig.

Hon säger själv att det handlar om ''två till tre veckor''. Sedan ska hon kunna gå från halv till full ansats i sina träningshopp, öka på belastningen till max och göra säsongsdebut i slutet av juni.

Den tiden, och det beskedet, har hon väntat på - för hälssensskadan som förföljt henne sedan i vintras har varit besvärlig, både fysiskt och mentalt. I perioder har det känts bra, och Bergqvist har börjat att hoppas på en uppbyggnadsträning utan bekymmer.

Men sedan har bakslagen kommit.

- Det är klart att jag har varit orolig. Ett tag kändes det ganska tröstlöst när man trodde att det var på väg att bli bra, men så svängde det och man fick ont igen. Det satte sig på humöret. Ibland har det varit riktigt jobbigt, säger hon.

Det var strax efter nyår som en slemsäck i hälen blev inflammerad och irriterade hela hälsenan. Bergqvist fortsatte att hoppa och tog silver vid inne-EM i Wien i mars, men fick allt större och större problem med smärtan.

Parallellt med skadan och rehabiliteringen har hon försökt att lägga om hopptekniken, för att hitta en annan vinkel i upphoppet så att hon inte river på väg upp trots att avstampet haft höjd nog att bära henne över.

- Det har varit svårt i och med att jag hoppat så i många år, det blir liksom inrutat och är svårt att ändra. Men det ska nog bli bra.

Bara hälsenan håller.

Och bara ''känslan'' återvänder. Just nu vet Bergqvist inte riktigt var hon har den.

- Det är det svåra med att inte kunna träna för fullt i hoppträningen, man tappar den där hoppkänslan. Jag vet inte hur lång tid det tar att få tillbaka den, men jag hoppas att det går på några veckor.

På onsdagen höll Bergqvist, Christian Olsson, Jimisola Laursen, Robert Kronberg och Kirsten Belin en presskonferens om DN-galan på Stockholms Stadion den 16 juli.

Där räknar Bergqvist med att vara med, och hon har förhoppningsvis fått några tävlingar i ryggen innan dess.

Sommarens stora mål är EM i München i augusti.

Med tanke på skadeproblemen är Bergqvist försiktig i förhandssnacket.

- Målet i EM? Att hoppa högt.

Mer vågar hon inte lova. (TT)

TT

Mer läsning

Annons