Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JVM-guld till Hans Olsson

Annons

- Jag visste direkt att jag gjort ett bra åk och de tuffaste av motståndarna hade redan gått i mål, säger Hans på telefon från Maribor.

- När sedan Romed Baumann som vann störtloppet körde ur med startnummer 24. Då vågade jag tro på seger, fortsätter Hans.

I tisdags var Hans Olsson besviken och dämpad efter att ha missat guldet när han körde ur strax före mål.

- Visst fanns det sådana tankar att jag skulle ta det lite lugnare på slutet, men det var runt stakat och när jag prickade det sista krönet bra så var det bara att ösa.

Men Hans medger också att han körde på gränsen till det maximala på slutet.

- Den näst sista käppen fanns det inte så gott om marginal till, säger Hans.

Men den här gången höll det och som det höll. Hans var 1.05 före tvåan Manuel Osborne-Paradis från Kanada. Det är utklassning som heter duga.

- Just nu är det bara en oerhört skön känsla och då inte minst efter motgången i störtloppet

Hans Olsson är lillebror till en av världens allra bästa skidåkare.

- Jodå, Jon har ringt från St Anton där han är och åker puder, säger Hans, som i mål hade Sveriges mest nervösa pappa.

- Det var ruggit nervöst när han körde och se den satsning han gjorde, säger pappa Anders, som bilat ner till Slovenien för att uppleva sonens segeråk.

Direkt efter medaljen uppvaktades Hans av stora skidtillverkare. En svensk fartåkare med Olssons kapacitet, det är något som de stora skidtillverkarna gärna tar hand om.

Men Hans har länge varit sitt märke troget och nu har han visat att lilla Sverige också kan bli stora i fart.

- Vi har rört om i alpländerna, säger herrtränaren Hans "Otto" Ottosson.

- Många talar om att Sverige fått till så bra resultat och då handlar det inte enbart om Hans utan hela laget, fortsätter "Otto".

Otto är snabb att berömma inte minst Olof Buchar, hedemorakillen som tävlar för Borlänge. Olofs sjundeplacering, drygt tre tiondelar från pallen är även det en liten skräll. Olof har ett år kvar som junior och kan mycket väl göra som Hans och ta medalj i nästa JVM i Kanada om ett år.

Imponerade gjorde även Rättviks Jörgen Ollas med en 23:e plats

Men den här torsdagen var Hans Olssons dag i Maribor. Efter tävlingen följde han damernas Super-G och sedan var det blomstercermoni med fotografering, intervjuer, prisutdelning på kvällen och en sen middag.

- Men något firande blir det inte, jag är redan jättetrött, konstaterade Hans under seneftermiddagen.

- Nu gäller det att ladda om för storslalom och slalom.

Ytterligare en tävling att ladda för får Hans Olsson. Som nykorad juniorvärldsmästare får han åka den alpina världscupfinalen i Sestriere i Super-G. Det tillsammans med världens 25 bästa fartåkare där Patrik Järbyn blir en av hans medtävlare.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons