Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JVM-guld till Eva

/
  •  Foto: Erik Borg Erik Borg
  • Kartbestyr. Eva Svensson hade problem på de korta sträckorna med snabb kartläsning i första delen, men det tog hon igen senare. Hon kom i mål som segrare med en sekunds marginal.  Foto: Birger Nylén/Arkiv 

Annons

Sprint är Eva Svenssons starkaste distans och hon åkte ner till Australien med ett JVM-brons i bagaget från fjolårets tävlingar i Litauen. Men en helt ny världsdel med annan natur och terräng ger helt andra tävlingsförutsättningar.

- Jag var i Australien i oktober. Det var mestadels en semesterresa med några kompisar, men det blev en del orientering också. Sedan ser sprintorientering ganska likadant ut överallt i världen, ofta är det parkmiljö. Nu sprang vi i en djurpark. Det var många andra besökare i skogen också.

Det är vinter i Dubbo som ligger i sydöstra Australien. När Eva sprang på söndagsförmiddagen lokal tid var det molnigt och bara tio till tolv grader varmt.

Orienteringen gick enligt henne själv jättebra, men segermarginalen var ändå inte mer än en sekund till tvåan Sarka Svobodna. Tjeckiskan ledde under första delen av den 2,7 kilometer långa banan och låg som mest hela 21 sekunder före Svensson.

- Det började med många korta sträckor och man var tvungen att läsa kartan fort. Jag låg efter hela tiden första delen. Fast sista delen gick det väldigt bra. Det var flera långa sträckor och det kändes att det gick fortare - allt stämde bättre.

Visste du att du skulle vinna när du sprang i mål?

- Nej, det är svårt att säga när det är sprint, det är så små marginaler.

Delar av den svenska truppens väskor var borta och den sista anlände inte till hotellet förrän sent på söndag kväll efter det att första sträckan var avklarad.

- Jag hade tur. Jag fick mina saker direkt i förra veckan - därför har jag inte behövt låna själv, utan bara lånat ut.

I dag, måndag, är det dags för långdistansen, där kännedom om terrängen är av större betydelse än i sprinten.

- Det blir en helt annan grej. Segertiden är beräknad till 55 minuter, medan sprinten tar ungefär 12 minuter. Dessutom är det mycket sten, medan det hemma är det ganska fint med Mohedar. Men jag är i fysiskt bra form, nu hoppas jag bara att tekniken fungerar i morgon (läs i dag) också.

Mer läsning

Annons