Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julia i JSM-topp

Annons

När de klassiska tävlingarna gick av stapeln på fredagen blev det inte mindre än två guld och ett silver för "våra" skidåkare.

Med utmärkta förhållanden både i och utanför spåren blev även SM-tävlingarnas andra tävlingsdag en för de drygt 300 deltagarna.

IFK Moras Julia Limby, som tog en silvermedalj på damernas 15 km fristil under spelens första dag, följde upp den fina placeringen med att nu istället få ta klivet ända upp - närmare bestämt, längst upp på pallen.

Julia, som kör i klassen för tjejer 19-20 år, var en av de stora förhandsfavoriterna och att hon skulle palla för det tryck, som hon utsattes för, visade hon redan från start.

- Insatsen räckte i dag, men i ärlighetens namn var det inte något direkt topplopp.

- Men jag hade bra skidor, säger guldmedaljösen, som är dotter till före detta landslagsåkaren Tommy Limby - samme Tommy, som ingick i det så framgångsrika svenska stafettlag från VM i Lahti 1978, som då överraskande tog guld.

Julia ledde med drygt sex sekunder vid den första passeringen, den efter 2,5 km. I mål var hon hela 26 sekunder före Gällivaretjejen Liv Pettersson och dryga 40 sekunder före Stockviks Maria Rydqvist, som kom på en tredjeplats.

- Jag hade en väldigt bra avslutning på loppet så det var kul att det räckte ända in i mål, tillägger Limby.

Sofia Bleckur, tävlandes för IK Jarl Rättvik, slutade i samma lopp på en femteplats och Sofia Byhlinder från Orsa körde in strax därefter på en sjundeplats, drygt 42 sekunder efter segrarinnan.

I klassen för tjejer 17-18 år segrade Jarl-tjejen Ingrid Vikman överlägset före Ida Ingermarsdotter, Myssjö-Öviken med närmare en minut.

Dessa båda damer upprepade därmed sina bedrifter från onsdagen då de också slutade etta respektive tvåa.

Ingrid har därmed i allra högsta grad visat att hon är en lika god fristils- som klassisk åkare.

Domnarvets Maria Görlin slutade i samma distans på en hedersam femteplats.

Korsnäskillen Adam Steen stod för en riktigt bra prestation i herrarnas enmilslopp för 19-20-åringar då han slutade på en mycket imponerande andraplats.

Adam var bra med redan från start, men inte heller han kunde stå emot junior-SM:s store kung, Andreas Svanebo. Bergeforsens SK, utan fick se sig besegrad med knappt 15 sekunder.

Svanebo följde upp sin seger i onsdagens fristilslopp med seger även i klassisk stil. Imponerande, minst sagt.

I H17-18-klassen gled IFK Moras Lars Suther in på en niondeplats - dryga minuten efter segrande Lars Nelson från Funäsdalen.

I dag fortsätter JSM-tävlingarna med de bland publik och åkare i allmänhet så uppskattade och dramatiska sprintloppen.

I morgon avslutas sedan hela JSM-arrangemanget med stafetterna och att det ska bli fler dalaframgångar då är det mycket som tyder på.

FREDRIK WENNBLOM

Mer läsning

Annons