Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julia - en sekund från VM-medalj

Annons

Så kändes det för Julia Limby i går, när Moratjejen fick nöja sig med den förargliga fjärdeplatsen i fem-kilometersloppet.

Drygt en sekund skiljde Julia från en bronsmedalj i junior-VM.

Stackmoratjejen fick en lång och nervös väntan sen hon med startnummer 40 i det 64 tjejer stora startfältet först tagit ledningen i mål.

En ledartid som bara stod sig 28.9 sekunder då halvminuten senare startande ryskan Elena Plotzkaja petade ner Julia från ledningen med futtiga 1,1 sekunder.

- Synd att jag inte startade efter henne, då hade jag garanterat slagit henne, skämtade Julia på den efterföljande presskonferensen.

- Jag tror inte att det spelade någon roll, jag fick hela tiden klart för mig att det gällde sekunder och jag var halvt medvetslös på toppen av de sista backarna, förklarade hon senare.

Halvtimman tidigare, direkt efter målgången, hade hon inga drömmar om en medalj.

- Det kändes bättre än i tisdags, men långt ifrån lika bra som under SM. Jag får vara glad om jag blir bland de tio bästa, sade hon.

Men när den ena efter den andra åkaren misslyckades med att straffa tätduon växte hoppet hos svensklägret.

När ryskan Ekatarina Vorontsova, tisdagssegrarinnan, tog ledningen med fem sekunder försvann dock hoppet för samtidigt kom tider som skvallrade om att sist startande Mona-Liisa Malvalechto stod i en klass för sig. Den finska storfavoriten, som redan ifjol plockade hem två guld vid JVM, var nia i tisdags men visade nu var skåpet ska stå.

Hela 25 sekunder blev marginalen till tisdagssegrarinnan.

Innan dess hade Julias klubbkompis Helena Kallander i sin första JVM-start åkt till sig en plats i söndagens stafettlag. Den före detta Kirunatjejen slutade nämligen åtta, knappa sju sekunder från bronset och en blinkning - tre tiondels sekunder - från att slå Maria Rydqvist, tisdagens silvermedaljös som tyckte att formen fanns kvar sen i tisdags.

- Lite synd att jag skulle trassla in mig i löpare som jag hann ikapp på sista kilometern. Folk hejade så högljutt att de inte märkte att jag ville om, men det är svårt att säga hur mycket jag tappade, sade den före detta Domnarvettjejen under presskonferensen.

Helt klart så framstår söndagens damstafett som den stora guldchansen.

- Även om jag har laget klart för mig vill jag inte gå ut med det förrän efter sprintloppet, sade förbundskaptenen Joakim Abrahamsson.

Men allt talat för att det blir Moraåkarna Julia Limby och Helena Kallander som tar hand om de två klassiska sträckorna medan Hanna Forsberg och Maria Rydqvist tar hand om fristilssträckorna.

Åker Marcus Leijon bra på sprinten kan det kanske bli två Moralöpare i det svenska herrlaget också. Att en av platserna går till David Holmberg tar vi för givet eftersom framgångarna uteblev för de svenska grabbarna i herrarnas 10-kilometerslopp.

Bergeforsens Andreas Svanebo var med sin nittondeplats bäste svensk.

Vann gjorde ryssen Eugeni Dementiev.

PER NYLANDER

Mer läsning

Annons