Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julia - en prima överraskning

Annons

Men att IFK Moras sistaårs-junior Julia Limby skulle ta SM-bronset - var en prima överraskning.

Det var faktiskt en överraskning inte bara för oss som tittade på loppet, det var en minst lika stor överraskning för Julia själv.

- Jag har varit i fin form på slutet. Så jag hade hoppats på att ta en placering bland de tio främsta. Men att jag skulle kunna ta mig ända upp på pallen, det hade jag knappast ens vågat drömma om, säger Julia.

Men efter ett mycket övertygande lopp, där Julia till en början hamnade lite längre bak, kunde Orsatjejen till slut ta sig i mål som en mycket säker bronsmedaljör.

- I början förstod jag inte riktigt att jag hade en medalj inom räckhåll. Jag trodde länge att jag låg femma-sexa någonting. Men när jag kom ikapp Lina Andersson, och sedan kunde köra ifrån henne, hörde jag att jag låg trea.

Att få chansen att köra ifrån Lina Andersson var inget som gladde speciellt.

- Nej, jag vet ju vad det beror på. Hon har ju dragits med sjukdom och skador så hon är långt efter med träningen. Och att slå henne av den anledningen är ingenting som glädjer, menar Julia.

- Då är det roligare att vinna över dem som är friska och fulltränade.

Julia har de senaste åren hört till Sveriges allra bästa juniorer. I fjol var hon med på junior-VM och blev då elva respektive femtonde på de två distanser hon deltog. Någon stafett kunde aldrig genomföras på grund av dåligt väder.

- Men jag var sjua som bäst bland de som var lika gamla som jag, säger Julia.

- Och flera av de tjejerna har jag slagit i tävling i år. Så jag hoppas på placeringar bland de tio bästa vid JVM i år i Sollefteå. Det är väl bara finländskan Mona-Lisa Maivalehto som verkar helt omöjlig att besegra i år.

I år siktar Julia på tre JVM-starter: 5 kilometer klassiskt, 15 kilometer fristil och stafetten.

- I stafetten ska vi slåss om medaljer. Men det är på den klassiska distansen jag har största chansen till en bra individuell placering, bedömer hon.

- Jag är inte alls lika bra i skejt. Att åka klassiskt känns mycket naturligt. Men i skejt blir jag lätt stum. Det är en teknikfråga, och när jag är pigg går det bra. Men så fort jag blir trött, faller jag tillbaka i en oekonomisk teknik igen.

Julia är inte med på lördagens SM-distans 5 kilometer fritt. Men i stafetten på söndag kommer Mora med ett kanonlag, trots att Elin Ek kanske inte kan starta på grund av sin förkylning.

IFK Mora tog nämligen SM-silver i lagtävlingen på 15 kilometer. Bakom Julia blev Jenny Limby femma och den andra riktigt stora Moraöverraskningen, Helena Kalander, slutade sjua.

- Och då är ändå Helena snäppet bättre på kort distans, hävdar Julia. Så det kan bli en spännande tillställning.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons