Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julfika med stjärnglans

Annons

- Jag vet inte så speciellt mycket om Susanna, medger Mimmi. Inte mycket mera än att hon och hennes tvillingsyster Jenny är mycket duktiga häcklöperskor. Någon av dem har svenska rekordet, tror jag, men jag vet inte vilken.

- Jag vet inte mera om Mimmi än att hon spelar golf på USA-touren, kontrar Sanna (Som inte har svenska rekordet - det har Ludmila Engqvist). Jag tror att hon vann någon tävling på touren 1999.

Det finns påtagliga skillnader mellan Sanna och Mimmi.

Mimmi är åtta år äldre, och har slagit igenom och etablerat sig i en av världens ekonomiskt mest lönsamma idrottsgrenar - golfen. Trots att hon senaste säsongen inte vunnit någon tävling, har hon plockat in runt tio miljoner kronor bara i prispengar. Troligen har hon väl ytterligare någon krona i sponsorintäkter.

Sanna är just på väg att slå igenom i en mycket svår fri- idrottsgren, 100 häck. Hon har de senaste åren gått från klarhet till klarhet och vunnit både JVM och JEM. I seniorernas VM räckte hon dock bara till en semifinalplats. Men en liknande förbättring kommande år som de två senaste, skulle föra upp henne i absoluta världseliten. Men inte ens där lär hon ha chansen att tjäna miljoner på sin idrott. I dag får hon vara nöjd med att hon har ett stipendie till alla kostnaderna vid University of Illinois i Champaign.

Mimmi bor i dag i Phoenix, Arizona, tillsammans med sin australienska pojkvän. Villan är nyinköpt, och på baksidan har de anlagt en "putting-green", där golfputtar kan övas.

Sanna delar ett litet studentrum vid universitet i Champagne med sin syster Jenny. Mycket mera än två sängar ryms inte i rummet, och det mesta utöver sömn sker utanför rummets väggar.

Förutsättningarna är olika. Men det finns också likheter mellan de båda tjejerna. Ingen av dem upplever sig som någon kändis.

- Jag är inte speciellt känd ute bland folk, säger Mimmi. Inte ens hemma i Sverige. I golfkretsar vet nog de flesta vem jag är, men jag är nog lite försynt av mig, och söker inte så mycket publicitet. Sen har vi ju också Annika Sörenstam som har gjort ett helt otroligt golfår, och naturligtvis stjäl den mesta uppmärksamheten. Vi andra svenskor hamnar i skymundan av henne.

- Jag känner mig inte alls känd, säger Sanna. Ibland kan folk här hemma reagera och känna igen mig, men jag drar inte uppmärksamheten till mig. Och i USA vet ingen vem jag är. Friidrott är så litet att folk inte bryr sig - och därmed får man också vara ifred och träna i lugn och ro. Och det är otroligt skönt.

Mimmi och Sanna tillbringar också sitt "jullov" på lite olika sätt. Mimmi har ett ordentligt långt "lov" i år. Först blir hon hemma i Dalarna till den 10 januari - inklusive en vecka i Sälen runt nyår, då hon åker skidor utför. Därefter blir det en månads träning i Arizona, innan det bär iväg till Australien, där hon skall börja vårens golfspel.

Sanna blir hemma till den 15 januari, innan hon och syster Jenny åker tillbaka till Illinois för fortsatta studier, träning och en och annan tävling.

Men det är två ambitiösa tjejer det handlar om. Mimmi och Sanna. Två tjejer som kan gå mycket långt i sina idrottsgrenar och som är två hedervärda ambassadörer för Falun.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons