Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jörgen provar gärna nya vägar

Annons

- I dag tränar vi hästar från sju länder. Hästar födda i USA, Italien, Frankrike, Finland, Danmark, Norge och Sverige, berättar Jörgen, när vi besöker hans träningscamp utanför Sala.

- Vi är inne på vårt tredje år på den här gården. Vi hade några barnsjukdomar i början, men i dag är allt till belåtenhet, fortsätter han.

- Nu spinner vi vidare och jag tänker satsa hårt på att etablera min tränarrörelse. Vägen dit går förhoppningvis via vår målmedvetna unghästsatsning.

Stall Westholm har dock redan börjat skörda frukterna. I fjol kom det första stora genombrottet. Championtiteln på hemmabanan, Romme, gav värdefull PR.

- Att jag lyckades vinna championatet på Romme, var fjolårets höjdare. Av tävlingshästarna var jag mest nöjd med Criks Hurricanes seger i Sverigeloppet på Solvalla, summerar Jörgen, vars stall körde in drygt 4,4 miljoner kronor.

- Ett resultat jag inte var nöjd med, förvånar han med att självkritiskt uttrrycka sig.

Då ska ni veta att stallet omfattade tolv hästar, som sprang in över 100 000 kronor, och att stall Westholm även hade 26 hästar på bästalistan över alla Rommetränade travhästar säsongen 2001.

Att döma av träningslistan ser det bra ut inför den nya säsongen. Stallet omfattar 75 hästar, vilket är tänkt att utökas upp till 90 stycken. Treåringarna är 25 till antalet och fyraåringarna handlar om 23 individer. Av treåringarna har alla, utom en, redan kvalat in för start.

Till sin hjälp, i denna stordrift, har Westholm 13 anställda, varav en är ekonom och en gårdskarl.

- Mitt team, och hästägarna, är de viktigaste komponenterna. Bra hästägare gör dig till en bra tränare, understryker Jörgen.

Och är han nöjd med personalen, så är han däremot mindre glad åt vart svensk travsport är på väg.

- Prispengarna i vardagstravet måste höjas. Det ska ske med hjälp av en omfördelning. För det kan inte vara rätt att sju procent av spelomsättningen på trav ska gå till administration, medan bara sex procent går till prispengar.

- Det omvända vore ett första steg i rätt riktning, betonar Jörgen.

- Att äga en travhäst har blivit allt dyrare. Samtidigt som priserna inte har höjts i samma utsträckning. Det är en farlig utveckling för alla inom sporten, varnar Jörgen, som i dag tvingas avsätta delar av sin körprovision, för att driva runt tränarrörelsen.

- Jag hoppas få fram den där riktigt stora stjärnan. Då först lär det även kunna bli ett överskott, förhoppningsvis...

Hoppet står till unghästarna. Upptäckta av Jörgen, uppbackade av mentorerna Sven Lindblom och Stefan "Foto-Tarzan" Melander, och sedan omsorgsfullt stöpta till tävlingsindivider.

- Jag trivs bra ihop med "Foto-Tarzan" och Sven. Den enda ledighet jag unnar mig, är när vi tre jagar världen runt i sökandet efter unghästar, avslöjar Jörgen.

En tvåårshingst som Jörgen har ett gott öga till är USA-importen Hallabaloo.

- Hallabaloo är ur Conway Halls första kull. Mamma, Feisty Sherry, travade själv 13,7, och hon i sin tur har sju syskon som travat under 14,6. Fyra har dessutom tjänat över en miljon kronor.

- Det om något vittnar om klass, menar Jörgen och ler stort.

Hallabaloo är en av sex hästar som Jörgen inhandlade i USA i höstas. En miljonaffär omfattande fyra tvååringar, en tre- åring och en fyraåring.

En tuff satsning - men samtidigt en absolut nödvändighet för att nå toppen.

För det är dit han vill.

Bäst sammanfattat av honom själv, faktiskt.

- Kastar man inte i, kan man heller inte få napp.

Mer läsning

Annons