Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonsson siktar på vasaloppspallen

Annons

I fjol var det ett stort gäng åkare med i tätklungan när de började närma sig Mora. Med där fanns Magnus Jonsson. Bara någon kilometer från mål inträffade en masskrock där ett flertal åkare trasslade in sig i varandra.

För samtliga inblandade i den incidenten försvann segerchansen. Magnus däremot, han lyckades med liten marginal ta sig förbi alla konkurrenter som låg som i "plocke-pinn".

- Vi var väl en 20 man vid Moraparken, där masskrocken inträffade, så det blev till åka lite slalom, minns den Norrköpingfödde Moraåkaren.

I mål åkte han in som sjätte man och blev med det bäste dalaåkare. När slutsegraren Oskar Svärd och de andra drog upp spurten orkade inte Jonsson haka på. Men en sjätteplats är inte heller det fy skam i ett Vasalopp.

- Jag har faktiskt blivit sexa en gång tidigare. Det var 2002, det året som Daniel Tynell vann.

Några större förhoppningar att vara långt fram i årets lopp hade nog knappast Magnus i början av säsongen. Han har dragits med en krånglande rygg i stort sett hela vintern, vilket naturligtvis inte är optimalt om man tänkt åka nio mil.

Men det har faktiskt känts bättre den senaste veckorna, konstaterar han glatt.

Prognosen på söndag talar om att det ska bli kallt, vilket innebär ett tungt före. Det är också vad Magnus hoppas på.

- Jag trivs bäst då. Jag gillar när det har kommit nysnö och är kärvt i spåret.

Då kanske Jonsson lyckas med sin målsättning att förbättra sig för varje år.

- Ja, det är målet i alla fall. Det skulle vara kul om man kunde hamna på pallen, men det är många om budet.

Vem vinner Vasaloppet?

- Jag tippar på Jerry Ahrlin, Östersund. Han blir nog vass, men blir det inte han, tror jag det blir någon av oss Moraåkare, siar Magnus Jonsson.

En som känt på hur det är att vara först under måldevisen i Mora är hemmaåkaren Henrik Eriksson. 2001 gick hans dröm i uppfyllelse och han skulle inte ha något emot en repris fem år senare.

- Formen är på uppåtgående. Jag har stora förhoppningar om helgen och vill vara med där framme. Jag har hela vintern haft Vasaloppet som huvudmål och hoppas formtoppen ska infinna sig på söndag. Men mycket ska stämma om man ska lyckas vinna igen, säger 2001 års Vasaloppssegrare Henrik Eriksson.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons