Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas inte överraskad

Annons

I 21 år var Jonas Nilsson ensam dalaåkare som vunnit en alpin världscuptävling.

Efter Rättvikstjejen Therese Borsséns seger i Semmering är han inte längre ensam i den exklusiva klubben.

- Jag är inte överraskad. Med tanke på vad Therese presterat den senaste tiden var det bara en tidsfråga innan hon skulle vinna, säger Jonas.

Hedemorabördige Jonas Nilsson, numera boende i Leksand, vann VM-guld i slalom i Bormio 1985.

I världscupen fick han kliva högst upp på pallen två gånger, 1985 i Madonna di Campiglio och 1990 i Kranjska Gora innan karriären avslutades 1992.

Nyheten om Borsséns seger kom dock som en glad överraskning.

- Jag såg inte tävlingarna på tv, det enda jag visste var att hon låg tvåa efter första åket. Men visst händer det att jag tittar på tävlingarna.

Med segern i går och pallplatser i tre av fyra slalomtävlingar i årets världscup, framstår Therese Borssén allt mer som ett stort medaljhopp i VM i Åre i februari.

- Kan hon bibehålla den här formen är hon definitivt ett stort medaljhopp. Samtidigt går det inte att jämföra en världs-cuptävling med VM. Det blir en större nervpress i ett VM.

Har du några råd att ge Therese inför VM?

- Nej, trots sin unga ålder har hon tillräckligt med erfarenhet för att klara av det.

Vad är hennes styrka som du ser det?

- Svårt att säga eftersom jag inte följer henne på nära håll, men Therese har en teknisk fallenhet för slalom och även fysiskt, med tanke på att hon är ganska lång, passar hon för grenen.

I samband med Åre-VM kommer Jonas Nilsson att jobba för skidförbundet och då, om inte förr, får han chansen att välkomna Therese Borssén in i klubben av dalasegrare i den alpina världscupen.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons