Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas dömer ut förslaget om färre elitserielag

Annons

Utöka elitserien, införa en stängd liga är bara två av förslagen de senaste åren på hur man ska kunna göra svensk hockey bättre.
Det senaste: minska antalet lag i både elitserien och allsvenskan.
Det är en arbetsgrupp på fyra personer, tillsatt av Svenska Ishockeyförbundet, som skickat ut ett utkast på ett nytt seriesystem till elitklubbarna.
– Ett mycket bristfälligt förslag som röstades ner direkt, säger Jonas Bergqvist.
Förslaget går ut på att elitserien minskas från tolv till tio lag och de allsvenska serierna från två om tolv lag till en serie med exempelvis 14-16 lag från och med 2004.
Leksands vd var själv med som spelare 1988, när elitserien utökades från 10 till 12 lag.
– Det var ju då svensk hockey slog internationellt, säger Bergqvist, som inte förstår idén med att minska elitserien igen.
– Det här skulle innebära att om du missar slutspelet med ett mål så hamnar du i kvalserien. Det verkar väldigt fel tycker jag.
Moras klubbdirektör Jan Simons är än mer kritisk mot förslaget.
– En minskning av antalet lag är så långt borta som det bara går. Är inte den här idén avskriven till 100 procent så är den det till 102 procent, säger Simons.
Både Bergqvist och Simons förespråkar i stället en utökning av antalet lag i elitserien.
– Att utöka till 14 lag och droppa lag 13 och 14 till Superallsvenskan tycker jag verkar intressant, säger Simons.
Förslaget med en allsvensk serie är dock något som intresserar – åtminstone Bergqvist.
– Det bör man se över. För att täta jacket mellan elitserien och allsvenskan bör man kanske permanenta en serie under elitserien, säger Bergqvist.
Simons är av en annan åsikt:
– Jag tycker inte att det är en bra idé. Det är bara att titta på Superallsvenskan, där har du lyckats med en serie. Spänningen är alltid kvar till sista omgången. I elitserien, med sina 50 omgångar, handlar det bara om att lura publik.

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons