Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johanna siktar högt i sista SM-tävlingen

Annons

- Vi har sagt att det här ska bli sista året. Conny har kört i 20 år och han börjar bli sliten. Det skulle vara kul att ta SM-medalj som första tjej, säger Johanna.

Helsingborgsparet kom till Hedemora, som fyra i sammandraget. Efter två tredjeplatser ligger de kvar på fjärde plats, men nu med betydligt färre poäng upp till treorna Magnus Wallavouri/Stefan Melkersson, MCK Hallandia.

- Vi ska göra allt för att ta oss upp på pallen i den sista deltävlingen, lovar Conny.

SM-medalj är det stora målet, men faktum är att Johanna skrev in sig i historieböckerna redan efter helgens tävling. Aldrig tidigare har en tjej slutat bland de tre främsta i någon SM-deltävling.

- Nej, det här är det bästa resultatet för oss under våra sex år, säger Johanna.

Hur kom det sig att ni började tävla tillsammans?

- Conny har ju kört länge, så jag ville bara prova att åka med i tre varv. Vi tyckte att det gick bra, så vi bestämde oss för att satsa tillsammans.

Som bäst har paret en sjundeplats i SM år 2000. De tre senaste säsongerna har de även kört i VM-serien.

- Det blir omkring 20 tävlingar per säsong, så man hinner inte med så mycket annat.

Vad säger dina tjejkompisar?

- Jag har inte så många. Jag har ju inte direkt tid att gå ut och fika så mycket. Men visst, några tycker väl att man är konstig i skallen som håller på med sådant här. Men jag tror i alla fall att jag har mycket roligare än tjejerna som drar runt hemma på stan.

Vad krävs för att bli framgångsrik i sidvagnscross?

- Man måste vara samspelta och det tycker jag att vi är. Conny kör snabbt, men ändå lugnt på något sätt och jag vet nästan alltid vilket spår han väljer.

Är ni alltid överens?

- Ja, det fungerar väldigt bra och jag kan inte minnas att vi har haft några större dispyter.

Att vara burkslav i sidvagns-cross innebär ett ivrigt flängande från sida till sida och det är ett uppgift som kräver både styrka och kondition.

- Man använder nog alla muskler som finns, men jag tror att ryggen får jobba mest.

Har du någon fördel av att vara tjej?

- Nja, det tror jag inte. Det klart, jag är ju inte för tung i alla fall, men man får inte vara för lätt heller. Det idealiska skulle nog vara om jag vägde fem, sex kilo mer.

Makarna Strandberg får extra mycket uppmärksamhet och Conny är väl medveten om att det till stor del är Johannas förtjänst.

- Vi har blivit inbjudna till en tävling i England på måndag. Vi flyger dit och när vi kommer fram väntar en helt ny cykel på oss. Det är häftigt, säger Conny.

Kommande veckoslut är det dags för ännu en tävling.

- Ja, då ska vi försöka att kvala in till VM-finalen i Belgien, säger Johanna.

STEFAN ERICSON

Mer läsning

Annons