Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan vann över cancern

Annons

MARIEHAMN, Åland

- Utan stöd från familj och vänner hade jag aldrig klarat mig, säger Johan Larsson och fortsätter:

- Idrotten var också en av anledningarna till att jag ville tillbaka till livet som det en gång var.

"En stark vilja kan försätta berg" säger ordspråket. En gudagåva Johan verkar utrustad med. Han förlorade en testikel men besegrade cancern. Och tog sig tillbaka till idrottens värld.

Nästa helg agerar Johan linje- domare i två landskamper mellan Sveriges och Finlands J18-lag. Matcherna spelas på Åland i Mariehamn, där Johan bor sedan snart två år tillbaka.

- Min sambo är från Åland och efter att jag flyttat hit blev jag övertalad att ta upp domarsysslan igen, avslöjar Johan.

Ingenting han ångrar i dag. Nyligen belönades han med "Guldpipan", för bästa framsteg säsongen 2002/2003, av Ålands Idrottsdistrikt .

- Smickrande och samtidigt ett erkännande och visst sporrar utnämningen mig att gå vidare, kommenterar han.

Johan började döma ishockey som 15-åring i Borlänge Ishall. Han uppnådde distriktsnivå - innan cancern slog till.

- Jag dömer även fotboll och jag dömde i Gothia Cup sommaren 1995 när jag fick läkardomen. Jag fullföljde fotbollsveckan men så fort cupveckan avlöpt lade jag in mig för operation.

- De tog bort ena testikeln. Operationen var snabbt över men cellgiftbehandlingarna efteråt tog ett halvår. Efter det har jag gått på efterkontroller och allt är nu frid och fröjd igen, berättar Johan vidare.

Vid nyår besökte Johan föräldrahemmet i Gustafs. En god vana han tänker upprepa även till påsk.

- Sedan blir det även en vända till sommaren.

Johan har fått blodad tand. Livslusten är stark och lusten att fortsätta att döma ishockey tilltar. I dagarna funderar han i banor som att resa till Sverige för att vidareutbilda sig.

- Vi får se hur det blir med den saken. Familjen går först. Har man gått igenom det jag har gjort får man lätt ett annat perspektiv på livet, slutar en för dagen nöjd Johan Larsson.

Fakta | Johan Larsson

Ålder: 32.

Yrke: Fartygsvärd, med ansvar för säkerhetsfrågor ombord.

Familj: Sambo.

Född: Borlänge, uppvuxen i Gustafs.

Bor: Mariehamn, Åland.

Aktuell: En av tre domare som ska döma två träningslandskamper i ishockey mellan Sverige och Finlands J18-lag den 3 och 4 april.

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons