Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan trivs på cykeln

Annons

Det var kalas på Lugnet igår.

Tårta och varmkorv var framdukat när Falu CK hyllade sina SM-medaljörer och framför allt den dubble svenska mästaren Johan Lindgren.

Under SM-veckan i Sunne dominerade han juniorklassen totalt och det var sånär att han plockade hem en trippel. Hade däcket varit några tum större hade han haft tre guldmedaljer runt halsen.

Nu blev det istället ett avslutande silver och några skrubbsår från den vådliga vurpan då han och segraren Viktor Renäng krokat i varandra strax efter mållinjen.

- Det var den värsta vurpan jag varit med om, men jag klarade mig med några skrubbsår. Värre gick det för honom som bröt nyckelbenet, säger Johan.

Men att ramla av en cykel rakt ner i asfalten är inget som hindrar en ung kille som har bestämt sig för hur framtiden ska se ut.

- Det är svårt att svara på vad det är som driver en, men jag tycker att det helt enkelt är så pass roligt med cykel att jag vill lägga ner den tid jag gör.

- Kortsiktigt så är målet att göra så bra ifrån sig som möjligt vid junior-VM i höst. Om några år när jag slutat skolan är målet att ta en plats i något av de svenska proffsstallen.

Konditionsidrotter har annars stora problem med att rekrytera ungdomar. Allt fler väljer andra kanske lite med bekväma sporter. Men när Johan var 13 år visste han att det var cykel han ville syssla med.

- Jag gillar helt enkelt att ta ut mig rejält, säger han, och berättar att kompisarna inte säger så mycket om att han tränar större delen av sin fritid.

- De vet att det är mitt val och att jag vill hålla på med det jag gör.

Känner du aldrig att du missar saker som dina kompisar gör?

- Nej, det är inget jag saknar. Jag tycker istället cyklingen ger mig så pass mycket som jag inte skulle vilja missa och dessutom hinner jag med det andra också.

Är det en väldigt tuff sport?

- Det är klart att det sliter, men har man bara rätt inställning till sporten så tänker man inte så mycket på det.

Johan har under några år haft problem med ryggen under själva cyklandet.

- Läkarna säger att det är vissa muskler som är för korta, men det är något som kommer växa bort så jag är inte ett dugg orolig.

Johan är en av svensk cykelsport stora talanger. Men talang är ingen garanti för att man lyckas som senior.

Johan har dock klart för sig hur mycket han tänker offra för att nå toppen.

- Jag är beredd att offra och satsa allt, säger han.

JOHAN BENGTS

Mer läsning

Annons