Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan och Mattias snart på banan

/
  • Grunden till ett superlag. Från vänster Johan Landström, Oscar Ekstam, Lars Bleckur, Magnus Darvell, Marcus Ljungqvist, Jonas Djurback, Henrik Öijer och Mattias Westling kan utgöra delar av ett Falu CK-lag i hemma-SM nästa sommar om klubbens planerade satsning utfaller som tänkt.  Foto: Lars Dafgård

Annons

Tillsammans med Lars-Åke Östlin på Högskolan Dalarna gör Landström och Westling nu en satsning på bana.

- Tanken är att vi ska åka över till England under året, förhoppningsvis innan slutet av augusti, och träna hos Magnus Bäckstedt, berättar Östlin.

Den nyblivna linje-SM-segraren driver sedan fyra-fem år en satsning med bas i Storbritannien, där han försöker bygga upp ett svenskt landslag i velodromcykling.

- Det är där banorna och tränarkompetensen finns, förklarar Lars-Åke.

För landsvägsspecialisterna Landström och Westling, som valts ut efter att ha genomfört ett test utvecklat av Bäckstedt på Lugnets idrottsvetenskapliga institut, blir det något helt nytt.

- Det blir en erfarenhet framför allt. Men jag tror både jag och Johan har de egenskaper som krävs, säger Mattias.

Landström:

- Bana handlar väldigt mycket om teknik och det är jättemånga på kontinenten som kör det som komplement.

Trots att velodromcykling är OS-gren har dock intresset från Sveriges olympiska kommitté hittills varit svalt.

- Vi måste visa resultat innan vi kan få medel därifrån. Men jag tror att vi inom ett år har fått ihop ett SOK-projekt och att vi har möjlighet att tävla om medaljer inom tre-fem år, säger Östlin.

Johan Landström och Mattias Westling blir pionjärer. Men enligt Lars-Åke Östlin kan fler dalacyklister få chansen att prova bana i framtiden.

Mer läsning

Annons