Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan - en "silver-höök"

Annons

Johan, som egentligen trivs bäst på längre distanser...

Men när det gällde som mest lyckades han som bäst. Och silvermedaljen kunde rent av varit av guld.

Johan åkte oerhört starkt i backarna på det andra varvet och var bara 3,7 sekunder efter segrande norrmannen Kristian Horntvedt.

- Johan har varit vår klart främste på herrjuniorsidan hela vintern. Nu gjorde han ett otroligt starkt lopp. Han har uppenbarligen prickat formen rätt och hade dessutom bra skidor. En skön dag för oss svenskar, sa förbundskaptenen Ola Rawald som var lika glad över medaljen som "Silver-Hööken".

Årets trupp skulle ju inte ha några större möjligheter att försvara den fina sviten med JVM-guld i de sex senaste mästerskapen.

Nu blev det en medalj som igen egentligen hade trott på. Allra minst Johan själv.

Han hade två stora mål när säsongen startade:

Att komma med till JVM var det första.

- Att ta medalj vid JSM i Ljusdal är ett annat mål, sa han inför säsongen.

Dags att höja ribban nu?

Johan var ju bäste svensk i massstartsloppet över tre mil i tisdags.

Den färske JVM-medaljören var ingen av de större talangerna under ungdomsåren i Grängesberg. Det var först när han kom in på skidgymnasiet i Mora och började tävla för Orsa SK som det lossnade.

Och än bättre kommer det troligen att bli. Jämfört med konkurrenterna har han i alla fall hittills tränat färre timmar. Men det ser han inte som något problem.

- Nej, snarare tvärtom. Eftersom jag redan i dag åker jämt med mina konkurrenter borde jag ju ha bättre utvecklingsmöjligheter än dem.

Men att satsa på skidåkningen på heltid har han, i alla fall fram till i går, inte haft någon tanke på:

- Jag vill satsa på skidåkningen, men också ha någonting vid sidan om. Som första- och andraårssenior kan man inte köra skidåkning på heltid. Och jag vill inte bara sitta i någon stuga i skogen och inte göra annat än träna. Jag vill ha något annat också, sa han om sina framtidsplaner strax före säsongstarten.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons