Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jimmy kom med tipsen till de unga

Annons

Förmiddagen ägnades åt teknikträning i Garpenbergsskogen. Efter lunch fick IFK Hedemoras klubbstuga på Brunnsjöberget fint främmande, då världsmästaren Jimmy Birklin gästade och delade med sig av sina erfarenheter.

- Det verkade som om ungdomarna var intresserade av det Jimmy hade att berätta. Åtminstone tyckte jag att det var ett givande föredrag, sade Jamie, som själv har haft flera duster med Jimmy.

Birklin gick igenom utvalda delar av sin karriär på en dryg timme.

- Det tog ett tag innan jag verkligen kom på hur det gick till att orientera och det är inte alltid som det har gått bra för mig. Jag minns till exempel mitt första USM, där jag slutade tredje sist.

Birklin passade också på att ge en del tips till åhörarna. Han betonade bland annat vikten av att vara en 24-timmarsidrottare.

- Med det menar jag inte att man ska träna i 24 timmar, utan att det är viktigt med rätt mat och sömn också.

- När man är ung är det bra att prova olika idrotter. När man sedan har bestämt sig för att bli orienterare är det lika viktigt att träna i alla sorters terränger.

Birklin berättade även om sitt sämsta orienteringsminne.

- Det var i VM-stafetten i Norge 1997. Jag sprang tredje sträckan och var nöjd när jag växlade i ledning. Sedan visade det sig att jag hade bommat en kontroll. Efter det har jag hört många som sagt "jag gjorde en Birklinare" när de har missat en kontroll. Det uttrycket får jag bjuda på.

Och så ett lite roligare minne

- VM-guldet på sprint i Finland förra året var en fantastisk upplevelse. Där kände jag att jag gjorde ett perfekt lopp, sade Jimmy och visade sina vägval på kartan.

Orienteringsgymnasiet har i dag två årskurser med sammanlagt 13 elever.

- För tillfället har vi möjlighet att ta in åtta elever varje år, sade Jamie Stevenson.

STEFAN ERICSON

Mer läsning

Annons