Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jimmy i (guld)form

Annons

- Jag sprang på ren vilja. Egentligen är jag inte tränad för det här, pustade Jimmy, som tog segern med 20 sekunder före Mats Troeng, Linné.

Efter VM-guldet för tre år sedan på sprintdistansen har Birklin egentligen inte kunnat träna någon längre sammanhängande period på grund av alla skador.

Nu är han äntligen på gång - men för sent.

I förra helgens VM-tester, där han bara ställde upp på sprint- och medeldistans, räckte inte resultaten hela vägen till VM. Istället är han reserv på hemmaplan när landslaget reser till Västerås om knappt fyra veckor.

Av herrlöparna som fått klartecken till VM var det bara en som tog chansen att testa formen i SM. Mattias Karlsson, Hakarps-pojkarna, tog brons 1.40 bakom Jimmy Birklin. Leksands Kalle Dalin, som också springer långdistansen i VM, lämnade återbud till SM för att istället finslipa VM-formen på egen hand.

- Det var tekniskt väldigt tuffa banor. Jag hade fullt sjå att bara hinna läsa kartan, säger Jimmy, som bara tävlat en enda gång på klassisk distans i år före SM-guldet.

Att bara två löpare i herrklassen lyckades gå under hundra minuter säger också en del om de tuffa förhållandena på Fälleberget strax söder om Härnösand.

Av dalalöparna lyckades Nils Olsson, Stora Tuna, ta en fin sjätteplats. I lördagens kval imponerade Malungs Niklas Lindberg stort och vann, men han lyckades inte prestera ett godkänt lopp i finalen.

I damtävlingen var Stora Tunas Emma Engstrand ytterst nära en seger. Hon och Gunilla Svärd, Thor, stod i en klass för sig, men en liten miss på slutet gjorde att Emma fick nöja sig med silver, slagen med 34 sekunder.

- Jag är jättenöjd ändå. Det var väldigt svårt och jag gjorde bara små små missar förutom en minut på sista slingan. Synd bara att det inte var på det här loppet som det var VM-uttagning, säger Emma, som ju missade en VM-plats på långdistansen med minsta möjliga marginal.

Nu slog hon förutom de svenska VM-löparna på distansen Jenny Johansson, Ulricehamn, och Karolina A Höjsgaard, Domnarvet, även schweiziska fyrfaldiga världsmästarinnan Simone Niggli-Luder. Och det med nästan tolv minuter. Både Niggli-Luder och Höjsgaard, som var tvåa i fjolårets VM, bommade nämligen bort sig rejält i den ångermanländska terrängen.

- Vid tredje kontrollen var Simone ikapp mig och frågade om jag hade någon aning om var vi var. Det hade jag inte.

- Vi gjorde en jättebom tillsammans och jag kan i alla fall lova att det går bättre i VM, fortsätter Karolina, som slutade 23:a, slagen med över 15 minuter.

Bakom Emma Engstrand tog Anna Mårsell, Linköping, brons, medan Jenny Johansson blev fyra. För Dalarnas del blev det inga ytterligare medaljer utöver Birklin och Engstrand. Leksands Elin Dahlstedt blev 21:a i seniorklassen och bland juniorerna tog sig tre dalalöpare in bland de tio bästa. Susanna Mårtensson, Stora Tuna, blev åtta i D20, Eva Tiselius, Kåre, nia i D18 och Ulf Troeng, Dalaporten, tia i H20.

SARA THÖRN

Mer läsning

Annons