Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Janohls frälste Leksand

/
  • Martin Janohls bröt Leksands mardrömssvit i powerplay när han satte dit matchavgörande 2–1 i den andra perioden.
  • Jens Bergenström tog hela Tegera Arena i famn sedan han avgjort matchen med sitt 3-1-mål.

I fredagens möte med Södertälje bröt Leksand inte mindre än två mardrömssviter.
Viktigast var förstås segern med 3–1 – den första hemma på fem matcher.
Nästan lika viktigt – laget hittade rätt i powerplay för första gången på sex matcher.
Ovan matchvinnare blev Martin Janohls, som satte dit matchavgörande 2–1 i den andra perioden.

Annons

Hela 6 761 personer hade tagit sig till Tegera Arena för att se Leksand snygga till sitt dåliga hemmafacit.

Och i inledningen fick de se ett hemmalag som tog tag i spelet och hade klart mer puck än Södertälje. Dessutom fick man spela med en man mer efter drygt två minuter – utan framgång.

I stället tog Södertälje ledningen efter 6.33, då man tilläts anfalla fyra mot två, efter att Leksandsspelarna gått bort sig högre upp i banan. Sist på pucken var duktige Emil Lundberg, som slog in Julian Jacobsens retur.

Minuten senare fick Leksand ett nytt läge i powerplay, men som så många gånger förr saknades den sista lilla spetsen i spelformen.

Kvitteringen skulle dock komma, och det efter en riktig delikatess.

Johan Ryno snappade upp pucken i egen zon, tittade upp, och frispelade, med en helt genial passning, Mark Hurtubise som distinkt överlistade Hudacek i SSK-kassen.

– Grymt skönt, jag tror Södertälje var mitt uppe i ett byte när jag såg honom på bortre, kommenterar Johan Ryno sin mästerliga passning till Viasat Hockey.

Om Leksand hade ett övertag i den första akten, var det länge ombytta roller i den andra. Södertälje rivstartade, åkte betydligt mer skridsko än Leksand, som hade svårigheter att hänga med i tempot. Erik Hanses övertygade dock stort i målet och räddade stundvis LIF.

Resultatet stod sig – i närmare 17 minuter, då Martin Janohls, slog in 2–1 i spel fem mot fyra.

Detta på en retur efter skott av debutanten, 19-årige Olle Liss, som i sitt andra byte i allsvenskan någonsin alltså tog sin första poäng.

– Lite flyt, men väldigt skönt att den trillade dit. Det har varit en del missade chanser, säger Janohls som därmed gjorde första målet för säsongen.

I den tredje perioden piskade Södertälje återigen upp tempot rejält, och pressade Leksand hårt. En stark defensiv insats samt en oerhört bra Erik Hanses i målet höll dock gästerna stången.

I stället satte Jens Bergenström spiken i kistan, då han med 30 sekunder kvar skickade in 3–1 i en tom SSK-bur.

– Det är små marginaler, men ett bra målvaktsspel och försvarsspel avgör. Vi jobbar hårt i backchecken och ger inte upp så mycket lägen. En väldigt skön seger, säger Bergenström.

Mer läsning

Annons