Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Janne i Mora-Nisses spår

Annons

Stefansson säger: - Det var stor skillnad på motståndet när "Mora-Nisse" vann sina lopp i slutet på 1940-talet och i början av 50-talet. Då fick bland annat bara svenskar köra Vasaloppet. Jag hade stenhårt motstånd av både utlänningar och svenskar som Sixten Jernberg och Assar Rönnlund. Men det är ju bara segrar som räknas, säger Janne när tidningen träffar honom hemma i villan i Sälen.

En villa som för övrigt härbärgerat kungligheter i form av kung Carl XVI Gustaf och prins Carl Philip.

- De har bott här ett par gånger, men det är ju lite hemligt, säger Janne och ler.

Janne har alltså sju segrar i Vasaloppet med början 1962. Sedan vann Sälenåkaren sex gånger i följd. 1967 bröt Assar Rönnlund den stefanssonska sviten. Janne vann sedan året efter.

Vilket av dina Vasalopp kommer du ihåg bäst?

- 1966. Då var det hemskt med alla fören som fanns. Det var ett par minus- grader i starten och snöade. Sedan blev det varmare hela tiden och i Mora var det rena plasket. Jag tvingades valla om tre gånger. Det är nog det värsta loppet i Vasaloppets historia, säger Janne.

Sju vasaloppssegrar, men Janne har även fina internationella meriter, med OS-guld i stafett i Seefeld 1964 och VM-silver på 30 kilometer i polska Zakopane. Och just silvret i Zakopane rankar Janne högt, ja, kanske högst.

De yttre förutsättningarna var urusla, med ymnigt snöfall och spåren yrde igen.

-Jag fick spåra hela tiden och ta mig fram med hjälp av markmarkeringsflaggorna. Dessutom fick jag inte en enda mellantid under hela loppet. Vilket jag anser var en skandal, säger Janne som ändå slutade på en silverplats. Slagen med bara drygt nio sekunder av finländaren Eero Mäntyranta.

Två år tidigare gick OS i Squaw Valley och Janne fick uppleva sin hemskaste upplevelse som skidåkare. Tävlingarna gick på 2000 meters höjd och Janne körde in i den berömda väggen på andra sträckan i stafetten.

-Jag var ung och visste inte hur farligt det var att köra på så hög höjd. Det blev helt stopp, visste inte var spåret gick, säger Janne som repade sig och på ren vilja tog sig i mål, tre minuter efter täten. Sverige slutade fyra i stafetten.

SM var däremot inte Jannes specialitet. Han är noterad för 27 platser bland de tio bästa, men bara ett guld. Det kom i Lycksele 1965 på 50 kilometer.

-Det ville sig inte riktigt på SM.

Åker du fortfarande skidor?

-Ja, jag och frugan åker gärna uppe på fjället. Och sedan har jag ett otroligt fint elljusspår nära här. Vasaloppsspåret ligger ju också precis i närheten, avslutar Janne.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons