Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jamie mot världstoppen

Annons

- Och ändå har jag inte sprungit helt rätt. Lördagens prolog gick bra. Men i dag (läs söndag) gjorde jag en onödig bom på den näst sista kontrollen som kostade mig en minut. Visserligen är det lätt att det kommer en sådan miss mot slutet av etapp där det ofta är mycket folk och många nya spår, säger Jamie och fortsätter:

- Men det är sådana missar som jag måste sluta med om jag ska utvecklas mer som orienterare. Löpningen går bra, men jag gör fortfarande för många bommar för att jag på allvar ska kunna konkurrera med de bästa i världen.

Men under de två och ett år som Jamie har bott i Hedemora har han ändå utvecklats mycket som orienterare. Det har varit nyttiga år.

- Med hjälp av bland annat Göran Andersson i Borlänge har min orientering verkligen gått åt rätt håll. Det känns riktigt bra, säger Jamie, som sedan ett år är instruktör på orienteringsgymnasiet i Hedemora.

- Det jobbet har också betytt mycket för mitt orienterare. Genom att vara coach och lära ut ol-teknik kan jag själv få nytta av detaljer jag försöker förmedla till andra.

Det har hunnit bli söndagkväll och Jamie sitter på ett staket, mitt i vimlet på centralorten i Skövde.

Han är vältalig och har många åsikter kring bland annat orientering.

Som Sveriges ambition att skapa världens bästa landslag.

- Visst, ambitionen är bra och Sverige har en bra landslagsorganisation. Jag anser också att förbundskaptenerna Marita Skogum och Göran Andersson är de bästa coacherna i världen. Men svenskarna får inte tro att de kommer att helt kunna dominera orienteringen. Sverige kommer aldrig att bli som Kenya är i friidrottens långdistanslöpning. Det finns i dag många nationer där orienteringen utvecklas mycket och som kan ställa upp med riktigt bra orienterare.

- Svenskarna jobbar bra, men andra nationer är på väg i kapp, säger Jamie, som kan se på svensk orientering med brittiska ögon.

Han pekar sedan på resultatlistan efter den första etappen där herrarnas superelitklass bara innehåller en svensk orienterare på de sju första platserna. Det är Emil Wingstedt, som tävlar för norska klubben Halden.

- Nu är det så bra konkurrens i O-ringen att det liknar världscupen. Då kan folk i Sverige se att konkurrensen från de utländska löparna är stort, även om Sverige har flera duktiga orienterare. Dessutom ska vi komma i håg att Norge inte finns med i den här tävlingen. De har åtminstonde tre killar som kan vara med i toppen på den här listan.

Men en kille som vill fortsätta vara med i toppen även resten av veckan är Jamie Stevenson.

- Jag är nöjd med en slutplacering bland de fem bästa, men hoppas verkligen att komma bland de tio. Men då måste jag verkligen spika kontrollerna.

Mer läsning

Annons