Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakten på talangerna

Annons

Dan Labraaten har jobbat som talangscout i närmare 20 år och kan verkligen det här arbetet. Det intygar inte minst New Jersey Devils assisterande chefscout, Claude Carrier.

-Du valde rätt man, konstaterade Carrier, då han hörde att undertecknad skulle skriva om hur en talangscout arbetar.


Devils har skickat tre man att bevaka talangerna som visar upp sig i JVM. Dan och Claude hade i lördags tilldelats de två matcher som spelades i Mora, medan deras högste scoutchef själv befann sig i Leksand.

-Vi bestämmer från dag till dag vem som ska se vilka matcher, berättar Dan.

Alla 30 NHL-lag har ett flertal representanter på plats under JVM och har tilldelats en egen sektion på läktaren. Sällskapet är som en liten familj och Dan skämtar med alla. Den förre Leksandsspelaren verkar omtyckt bland övriga talangscouter.

-Du måste vara Dalarnas guvernör, hörs en röst på engelska och Labraaten skrattar gott.

Det märks att han älskar sitt yrke.

- Jag gillar spelet och att då få se de här unga killarna och även få lära känna dem, det är roligt. Extra kul är det förstås om en spelare man hjälpt fram blir stjärna.

En som har kommit en bit på väg och som Labraaten scoutat åt Devils är juniorkronornas Nicklas Bergfors. Det var länge osäkert om Bergfors skulle få spela JVM, men tack vare Dan så gick NHL-klubben med på att Bergfors skulle få åka hem till Sverige.

-Visst pratade jag med min chef och försökte övertyga honom hur stort det skulle vara för Nicklas att få spela JVM på hemmaplan. Men det är ju ändå chefen som bestämmer, säger Dan som vill tona ned sin betydelse i "fallet Bergfors".

Men faktum är att förbundskapten, Torgny Bendelin, i tv tackade Labraaten för att han pratade sin chef till rätta.

Dans arbetsplats är hela Europa och han berättar att han tidigare haft upp emot 200 resdagar per år.

-Men resorna till Ryssland har blivit färre, så nu är jag nog nere i 150 dagar. Antalet matcher jag ser är runt 200 per år.

Labraaten bor i Leksand och under JVM i Dalarna har han nära till sin arbetsplats.

Hur mycket måste man studera en kille för att kunna säga att det här "kan bli nåt"?

- Vissa spelare måste man se 20-30 gånger. De som säger att man redan efter två, tre gånger kan ge en bra bedömning, ja den är verkligen ute och cyklar.

I det svenska laget har Devils draftat Alexander Sundström. I matchen mot Tyskland har Dan 15-20 namn i de båda lagen att hålla ett öga på och han håller även koll på spelare som redan är draftad av andra lag.

-Sedan skriver vi rapport på varje spelare. En del gör det efter avslutad turnering, medan vi i New Jersey rapporterar efter varje match.

Vad är det för egenskaper ni letar hos en spelare?

-Det är många olika saker man tittar på; vilken typ av karaktär, hur han jobbar över banan, om han vågar spela ut, vilken balans han har.

Har en liten spelare chans att hamna i NHL?

-Ja, helt klart. Det beror mycket på balansen och hur stark han är. De transatlantiska scouterna är mer fixerade vid hur stora killarna är, medan vi här i Europa inte fäster så stor vikt på det.

-De nya reglerna gör också att de mindre spelarna nu har större chans att lyckas i NHL, säger New Jerseys rutinerade talangscout.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons