Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakten på simvatten

Annons

Klockan är tre på eftermiddagen när simmarna i LSS träffas vid sporthallen. På grund av bygget går det inte att vara där, utan tre gånger i veckan åker de till Fagersta och en lång utomhusbassäng.

-Det är en betydligt mindre träningsdos än vad de är vana vid, säger LSS-tränaren Eva Larsson när minibussen väl börjat rulla. Vi har kompletterat med löpning och styrka.

Med i bussen finns i dag

Emma Ekman, Josefin Lindkvist och David Hällman, som hämtas upp längs vägen. De ska tävla i SM samt SUMSIM, ungdomsmästerskapen. Elin Bylin och Maja Stengård åker med till Fagersta för att träna.

Resan till Fagersta innebär att träningen tar fyra timmar i stället för de vanliga två. Eva är heltidsanställd av LSS och klarar den extra tiden. Med ett annat jobb hade det nästan varit omöjligt. Och det finns en positiv sida med resan, åtminstone för simmarna.

-Det kan vara skönt att koppla av lite efter träningen, menar Emma Ekman.

Den senaste tiden har simgruppen bara bestått av de som ska simma mästerskap. Det är mer praktiskt så. Annars tränar Eva den så kallade Elitgruppen, som består av 13 simmare.

Minibussen stannar till slut, något försenad, utanför badanläggningen i Fagersta. Där inne väntar en annan LSS-simmare, Robin Johansson. En norsk simklubb är också de på plats. De har förlagt ett sommarläger till Fagersta.

Träningen börjar strax efter klockan fyra. Inledningsvis handlar det mycket om att bli varm i kroppen. Totalt kommer de att avverka 3200 meter i bassängen.

- Passet i dag är kortare, förklarar Eva. Det blir mer vila och mer fart. Vanligtvis ligger vi mellan 4 500 och 6 200 meter.

Uppvärmningen fortsätter. Simmarna avverkar 400 meter och Evas röst hörs alltid över bassängen.

-Tänkte du på handleden, David?

-Josefin, försök få djup på armtagen.

Simmarna samlas vid bassängkanten och Eva ger dem instruktioner inför den tyngre delen av träningen.

-Fyra 50:or, start 1,30. Sex superarm och fyra dps. Åtta tarzan och sex dps.

Eva är därefter snäll nog och översätter. Starttiden indikerar hur lång tid det ska ta att simma en sträcka plus vila. Superarm är korta brösttag och tarzan korta frisimstag. Dps är ett simtag där man tar så mycket distans som möjligt.

Hela tiden ropar Eva små instruktioner till simmarna. De ska tänka på hur de håller huvudet, vinklar händer, sträcker ut kroppen och så vidare.

-Detta eviga putsande på millimetrar, säger Eva med ett leende. Jag gillar det.

Träningen är slut klockan sex. Simmarna skyndar till duschen medan Eva väntar vid minibussen. Efter hand dyker de upp en och en. Sist kommer David. Det verkar inte vara första gången. Hemresan kan börja.

Minibussen rullar in vid sporthallen strax efter klockan sju. Vi är fyra timmar närmare mästerskapen.

MAGNUS ÖSTLUND

Mer läsning

Annons