Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag vill se en superfemma

/

Annons

I alla fall om man får tro sportchef Mikael Lundström och andra LIF:are. Micke som på måndagen i samband med en välbesökt presskonferens i Ejendals Arena förklarade att "i dag börjar en ny säsong, den gamla är nu historia", och att "vår absoluta målsättning och ambition är att skapa ett lag och ett spel som tar LIF tillbaka till elitserien igen".

Tankegångar om att "bygga på sikt" och "det får ta den tid det tar" finns inte längre. Leksand ska till elitserien.

Punkt slut!

Nu ska och får ingen tro att det blir någon lätt resa. Det nya tränarparet Tomas Kempe (har huvudansvaret) och Tomas Jonsson (assisterande) kommer snabbt att bli varse att de hoppat på ett av hockey-Sveriges mest utsatta jobb.

Kempe gav ändå ett positivt och samlat intryck när han grillades av media. Han betonade att han är väl medveten om vad som väntar, men att den utmaning som det innebär att träna ett av landets folkkäraste lag inte gick att motstå.

Mest glädjande var sportchef Lundströms betonande av att Kempe gjort Växjö Lakers till ett framgångsrikt gäng både när det gäller power play och box play. Ack så viktiga detaljer i hockeyns A-B-C och kanske den största bristvaran för Leksand mot slutet av säsongen.

När det gäller truppen var kontinuitet, även i år, nyckelordet. 17 spelare har kontrakt som sträcker sig även över kommande säsong. "Bra", tyckte Micke Lundström. "Bra", fyllde även nye Kempe på med.

"Dåligt" är min uppfattning.

För det finns, utan att vara elak och gå in på enskilda namn, åtminstone fem-sex spelare som klubben borde göra sig av med direkt. Spelare som vek ned sig den gångna säsongen när det hettade till och som i mina ögon inte håller måttet för att ingå i en elitseriesatsning.

Under säsongen har jag haft heta diskussioner med sportchefen när det gällt målvaktsbiten. Vi var helt oense i frågan. Medan jag ansåg att Leksand inte hade någon förstklassig målvakt, en matchvinnare, försvarade Lundström Puurula och danske Hirsch in i det sista. Nu står klart att ingen av dem erbjuds något nytt kontrakt.

Klokt.

Unge Eddie Läck blir nu en av två som krigar om målvaktsspade nummer ett.

Tänk om Johan Hedberg kunde bli den andre. För jag ser det som ett tjänstefel av sportchefen och Leksand om man inte tar ett seriöst snack med Johan när NHL-säsongen är över. Tänk bara till vilken stormålvakt Johan Backlund utvecklades till vid sidan om Hedberg för två år sedan. Jag kan inte tänka mig en bättre produktutvecklare av Läck än Atlanta-proffset.

Leksand måste också så snabbt som det bara går övertala backen Niclas Andersén att stanna. Där talar vi om en jättetalang, vilken redan nästa säsong torde få sitt stora genombrott.

Tänk vad hemskt om det sker i Brynäströjan.

Suck.

Avslutningsvis ett gott råd:

Låt de nu kontrakterade, och de som det förs förhandlingar med om en fortsättning, bland annat Andersén och Elias Granath, utgöra spelarmaterialet till en andra, tredje och fjärde femma.

Sedan vill jag se en superfemma, med riktiga spetsspelare, som kan avgöra matcher.

Först då går det att tro att Leksand ska kunna infria löftet om elitserien!

Mer läsning

Annons