Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag har fällt tårar"

Annons

Det är den tyngsta sommaren hittills i Kirsten Belins stavhoppskarriär.

Efter att ha kommit tillbaka från den stressfraktur i foten som drabbade henne i slutet av förra säsongen gjorde Borlängetjejen bara två tävlingar i början av säsongen, innan hon i mitten av juni tog time-out från tävlandet.

Och flydde uppmärksamheten.

- Sommaren har inte varit rolig. Om förra sommaren var jobbig är den här inte bättre. Det är inte lätt när man vet att man måste ändra något och inte har en aning om vad man ska ändra. Det har varit jättetungt och jättesvårt, jag har velat hit och dit om hur jag ska göra, berättar Kirsten.

Hur har du upplevt pressen utifrån?

- Den har varit enorm när det gäller att få ordning på saker och ting, mycket på grund av att det är OS-år. Jag har fällt många tårar över att jag försakade OS-biljetten. Jag ville fruktansvärt gärna dit och i stället har jag fått koncentrera mig på att få ihop min hoppning.

Har du tänkt på att sluta helt?

- Tankarna har funnits, men det är ingenting jag ville göra. Det skulle kännas fel att lägga av för att jag har haft två dåliga säsonger, jag är inte den som ger mig.

När Kirsten i går, för första gången sedan time-outen, pratade med media var det också med optimism och framtidstro i rösten.

Då hade hon tidigare under dagen meddelat att hon bryter med tränaren Ulrik Mattisson, flyttar från Falun till Karlstad och i höst börjar samarbeta med Ulf Karlsson.

- Jag är inte nöjd med hela min situation och kände att jag behövde en förändring. Ska jag orka vidare måste jag satsa på mig själv och hela situationen runt om mig. Ibland kör man fast i gamla hjulspår, det blir vardag och nya infallsvinklar blir inte vad de borde bli, det är naturligt.

När började du fundera på den här förändringen?

- I juni kom jag fram till att jag måste göra någonting, men då var inte tanken på att flytta väckt. Jag vet inte riktigt när den känslan kom. Det är något som växt fram.

För tre veckor sedan frågade Kirsten Karlsson, som slutar sin tjänst på Svenska Friidrottsförbundet i september och i höst börjar jobba halvtid på friidrottsgymnasiet i Karlstad, om han ville bli hennes nye tränare.

- Ulrik har varit medveten om det här, att jag vill ha en förändring, det är inget som dykt upp som gubben i lådan för honom. Jag är ändå ganska ung och det är inte så konstigt att man då vill prova något annat.

Hur ser du på att Ulf Karlsson aldrig tränat stavhoppare förut?

- Jag ser inte det som något problem i nuläget. Jag hade inte tagit det här beslutet om jag inte hade trott på det själv. Just nu behöver jag mer coachning och inspiration. Stavhoppsbiten, detaljkunskaperna kring det, är inget som kommer att göra mig bättre. Det handlar om att få ordning på det jag kan, fokusera på det som är viktigt, ta ner mina egna krav på en lägre nivå och vara nöjd med de små stegen. Den biten vägde väldigt tungt och den vägde över för Karlstad.

- Dessutom finns min mentala tränare, Christian Augustsson, i Karlstad och jag tror jag kommer att behöva honom framöver.

Just nu njuter Kirsten Belin av sommaren, långt bort från stavar på semester i Malmö.

När hon flyttar till Karlstad, där hon kommer att kombinera träningen med studier vid stadens universitet, vet inte Kirsten än.

Men en sak vet hon:

- Jag tror på det här. Annars skulle jag aldrig tagit det här beslutet.

Kirsten tävlar även fortsättningsvis för Kvarnsveden.

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons