Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag gillar Dalarna"

Annons

Sommaren 2001 presenterades den då 45-årige finländaren som Leksands nye tränare med det givna, men icke desto mindre svåra, uppdraget att ta det folkkära laget tillbaka till elitserien.

Tolvanen lyckades med det uppdraget och hans hjältegloria kom att lysa ännu starkare året efter när han förde Leksand till SM-slutspel som första elitserienykomling på tolv år.

Men hans tredje säsong i klubben, 2003-04, blev en stor besvikelse.

- Tyvärr lyckades vi inte ersätta de nyckelspelare som vi tappade. Dessutom hade vi väldigt många skador, det var en tung säsong, konstaterar han.

Leksand hamnade i kvalserien och efter två raka förluster i den serien fick han sparken.

- Det kändes förstås bittert att tvingas hoppa av så nära säsongsslutet. Men så är det ibland att vara tränare och jag förstår också att lagledningen var tvungna att göra något.

- Även om det sista året i Lek-sand var tungt så var de två första åren härliga. Det kanske till och med var den bästa tiden i min karriär.

Tolvanen packade väskan och reste hem till huset utanför Hämeenlinna och Leksand trillade på nytt ur elitserien.

Tolvanens tränarkarriär tog en kort paus, men i december 2004 var han tillbaka i båset. Nu i EHC Visp i den schweiziska andra-ligan.

Säsongen efter tog han över Lukko Rauma i den finska förstaligan. Lukko som säsongen innan, under en viss Jukka Rautakorpis ledning, gjort succé och slutat fyra i ligan.

- Men nästan hela laget från året innan försvann och det var ett tufft jobb att bygga laget. Förväntningarna var höga, men det gick dåligt och i början av 2006 fick jag sparken, säger Tolvanen som inför säsongen deltog i en träningsturnering i Mora.

I våras blev han dock klar som ny förbundskapten för det finländska U20-landslaget, ett jobb han haft tidigare.

- Jag var förbundskapten i JVM-turneringarna 1992 och 1993, men det blev inga medaljer. 1993 gick förresten turneringen här i Sverige.

Under 1990-talet tog Finland en enda JVM-medalj, guldet 1998. Under 2000-talet har det blivit fem medaljer på sju turneringar, varav brons senast i Kanada.

- Men i år har vi inte så stora förväntningar på oss. Det finska folket ser oss mer som utmanare.

Vilka blir favoriter?

- Sverige så klart, som framför allt har det bättre på målvaktssidan än på många år. Sedan är förstås Ryssland, Kanada och USA alltid med i toppen.

Vilka spelare ska vi hålla ögonen på i Finland?

- Målvakten Tuukka Rask, backen Teemu Laakso och forwarden Perttu Lindgren

Det finländska laget bor i Mora och spelar sina fyra gruppspelsmatcher i FM Mattsson Arena. Det är först i ett eventuellt slut-spel som laget kan komma att spela i Leksand och Ejendals arena.

- Jag har sett Ejendals arena på internet och det är verkligen en fin arena. Vi får verkligen hoppas att Leksand tar sig tillbaka till elitserien, säger Jarmo Tolvanen.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons