Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till reglemente mot dopning

Annons

Världens hittills viktigaste upprop mot dopningen slutade i en grande finale efter tre dagars bollande av åsikter och avsikter.

- Nu får vi det instrument som behövs, säger Arne Ljungqvist, ledamot i Wadas styrelse.

Stämningen var lätt uppsluppen när representanter för de fem olympiska regionerna, Europa, Asien, Afrika, Amerika och Oceanien fattade pennorna och skrev under Wadas tredje antidopningskod under tusen stjärnliknande lampor i det vackert blå taket i Bella Centers väldiga konferenssal.

Detta regelverk skall harmonisera, standardisera och intensifiera kampen mot dopningen.

En stavhoppslegend steg upp i talarstolen:

- Det är en historisk dag för alla. Vi är inte glada över det onda som pågår inom idrotten, men nu har vi tagit ett stort steg mot att bekämpa dopningen. Idrottsmän ska vara goda förebilder för alla unga i hela världen, sa Sergej Bubka.

Över 200 länder finns på detta jordklot. Bara cirka en tredjedel av dem har närvarat och kunnat ansluta sig till den historiska antidopningskod som mejslats fram.

Men fler följer efter tror professor Arne Ljungqvist:

- Man kan förvänta sig en nedsippring eftersom världens fem olympiska regioner skrev under dokumentet nu.

Egypten, Senegal, Monaco, Brasilien, Portugal, totalt skrev femtio regeringsrepresentanter under Wadas antidopningsreglemente på onsdagen. Sverige och 22 andra länder skriver på senare. Det är mest en teknisk fråga. Sverige är med, men idrottsminister Mona Sahlin kunde närvara bara i måndags på kongressens första dag.

Arne Ljungqvist har varit aktiv i dopningsfrågor länge, kanske längst av alla höjdare i idrottsvärlden.

Som en av de sista talarna på kongressen drog han paralleller bakåt i tiden:

- Jag har fightats mot dopning i över tjugofem år och kan försäkra att en sådan här konferens då hade varit omöjlig. Nu har vi alla uppmärksammat farorna med dopning, sa Arne Ljungqvist, som också ingår i den internationella olympiska kommitténs medicinska styrelse. (TT)

TT

Mer läsning

Annons