Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästan 70 svenskar i NHL-premiären

/
  • Chicagos back Gustav Forsling (röd tröja) hyllas inför NHL-premiären, här i kamp med Magnus Pääjärvi, St Louis, under en träningsmatch.

Nästan 70 svenska spelare ser ut att ta plats i sina lag inför NHL-starten.
Tre av dem lämnar hål i sina SHL-lag.

Annons

Backarna Jacob Larsson, Anaheim/Frölunda och Gustav Forsling, Chicago/Linköping, och forwarden Joel Eriksson Ek, Minnesota/Färjestad finns fortfarande inskrivna i trupperna för sina SHL-lag.

Meningen var att trion skulle återvända till sina svenska klubbar efter avslutade försäsonger, men alla har spelat så bra att de ser ut att ta en plats i NHL-premiären.

Det är dock inte säkert att de blir kvar i Nordamerika. Klubbarna får använda dem i nio matcher innan deras NHL-kontrakt kickar i gång, sedan måste klubbarna bestämma sig om de vill behålla spelarna eller skicka hem dem till Sverige.

Forsling ser ut att ha goda möjligheter att bli kvar och hyllas av Chicagos mästartränare Joel Quenneville:

– Han har visat en säkerhet genom hela försäsongen. Vi känner att han har fantastiska instinkter och att han kommer att bli ännu bättre för varje dag. Jag tror han kan vara till stor hjälp för vårt powerplay, han har ett väldigt bra skott, är säker och visar tålamod, säger han till Chicago Sun-Times.

Totalt 69 svenskar, med långtidsskadade Johan Franzén, Detroit, borträknad, ser ut att ta plats i premiärtrupperna som spikas natten till onsdagen svensk tid. Bland dem finns Alexander Nylander, Buffalo, som med sina 18 år och 226 dagar i så fall blir den näst yngste svensken genom tiderna i NHL, enligt hockeysverige.se. Mika Zibanejad, numera i NY Rangers, var 18 år och 173 dagar när han debuterade för Ottawa. På tisdagen bytte backen Klas Dahlbeck, 25, klubb från Arizona till Carolina.

I fjol spelade totalt 85 svenskar i NHL under säsongen.

Mer läsning

Annons