Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malungskillen bakom Leksands nysatsning

/
  • Martin Janolhs, stående till vänster, och Martin Karlsson, stående i mitten, fick kontrakt redan i fjol. Till den här säsongen har Leksand fyllt på a-laget med Victor Rask, stående till höger, och, sittande från vänster, Patrik Norén, Erik Hanses och Jon Knuts.  Foto: Kjell Jansson

Annons

5 april 2010: Jon Knuts sprintar förbi en Brynäsback i mittzon och sätter säkert sitt andra mål för matchen till 4-2 bakom Jacob Markström efter 8.02 av tredje perioden i JSM-finalen på Globen.

- Som lag var det en jättematch av oss. Brynäs hade alla sina stjärnor med, medan vi valde att inte ta ner Joacim Eriksson, Oliver Ekman-Larsson och Martin Karlsson. Och personligen var det en skön match, kan man säga. Efteråt blev jag utsedd till slutspelets bästa forward. Man var rörd, berättar han.

31 januari 2008: Jon Knuts läser första året på byggprogrammet i Malung och är mitt inne i division 2-säsongen med Malungs IF:s a-lag.

- Jag sökte hockeygymnasium både i Leksand och Mora, men kom inte in, förklarar han.

Just den här kvällen har Knuts dock blivit nedkallad till J18-laget och bortamatch i Ejendals arena mot Häradsbygden i distriktsserien västra 1 B.

- Jag gjorde en bra match och lyckligtvis satt Niklas Eriksson och Christer Olsson (då J20-tränare) på läktaren. Efter det hörde de av sig och frågade om jag ville spela i Leksand. Jag gjorde fyra träningar under sommaren och fick chansen, säger han.

Efter en framgångsrik säsong i J18 elit västra och J18 allsvenskan norra fick Malungskillen inför förra säsongen chansen i J20-truppen.

Men under en allsvensk säsong där Leksand använde totalt 49 spelare, varav elva från det egna juniorlaget, på rostern spelade han inte en minut.

- Jag gjorde inte ens en träning med a-laget, avslöjar Jon Knuts.

Och förklarar varför han inte heller fick spela TV-pucken som 15-åring:

- Jag utvecklades sent och allt sådant där. Dels fysiskt, men jag kanske också mognade sent.

I stället växte han sakta men säkert in, och hittade tryggheten, i centerrollen.

- Jag har alltid spelat center, det är en fördel.

Och genom bakvägen blev han, med de där två målen mot Brynäs, den som till slut fick Leksand att välja en ny inriktning.

- JSM-guldet var den tydligaste signalen; "här måste vi ge de yngre spelarna möjligheten," berättar ordförande Bertil Daniels.

Jon Knuts:

- Guldet betyder jättemycket, framför allt om man tänker på sättet vi tog det på.

För Knuts själv, som inte heller hade spelat i något juniorlandslag innan succéslutspelet i våras, blev det dock en överraskning när han erbjöds ett tvåårskontrakt med a-laget.

- Jag kände på mig att några spelare skulle flyttas upp, men när de tog in mig och sade att de ville flytta upp mig, i maj någon gång, hade jag redan bokat en resa till Turkiet med familjen. Jag var tvungen att boka av det, för det skulle bli hårdkörning direkt. Tjejen fick också stanna hemma, berättar han.

Hur populärt var det?

- Kanske inte så. Men det var både och. Hon gläds för mig också och vi åkte till Barcelona i juli. Men resa kan man göra sedan.

För nu sitter han där, som en av sex nyuppflyttade spelare sprungna ur den egna juniorverksamheten, uppväxta i Dalarna, med Siljan i ryggen och gärdesgårdar och härbren runt knuten.

Inte i någon skuggfemma, utan på en plats i solen, som fullvärdig medlem av Leksandstruppen.

- Det här har varit en dröm, säger han.

Hade det inte varit för det där gästspelet i juniormatchen mot Häradsbygden för snart tre år sedan kunde det dock ha slutat på valfritt snickeri.

- Det är många bitar som har fallit på plats. Jag har haft tur. Men det måste man ha också. Samtidigt har jag alltid kämpat hårt. Jag har alltid varit en lagspelare, är inte världens dribbler, snabbaste eller "sniper". Men jag älskar stora matcher och det är där jag brukar vara bäst, säger Jon Knuts.

Fakta: 19 år, från Hedemora

Namn: Martin Janolhs.

Ålder: 19.

Längd: 188 cm.

Vikt: 81 kg.

Position i laget: Forward.

Familj: Mamma, pappa, bror, syster.

Moderklubb: Hedemora.

Fakta: 19 år, från Smedjebacken

Namn: Martin Karlsson.

Ålder: 19.

Längd: 183 cm.

Vikt: 81 kg.

Position i laget: Forward.

Familj: Mamma, pappa, bror.

Moderklubb: Smedjebacken.

Fakta: 17 år, från Leksand

Namn: Victor Rask.

Ålder: 17.

Längd: 184 cm.

Vikt: 80 kg.

Position i laget: Center.

Familj: Mamma, pappa, syster.

Moderklubb: Leksand.

Fakta: 17 år, från Säter

Namn: Patrik Norén.

Ålder: 17.

Längd: 181 cm.

Vikt: 80 kg.

Position i laget: Back.

Familj: Mamma, pappa, bror.

Moderklubb: Säter.

Fakta: 20 år, från Leksand

Namn: Erik Hanses.

Ålder: 20.

Längd: 184 cm.

Vikt: 84 kg.

Position i laget: Målvakt.

Familj: Mamma, pappa, bror.

Moderklubb: Leksand.

Fakta: 19 år, från Malung

Namn: Jon Knuts.

Ålder: 19.

Längd: 185 cm.

Vikt: 79 kg.

Position i laget: Center.

Familj: Mamma, pappa, två bröder, flickvän.

Moderklubb: Malung.

Mer läsning

Annons