Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I huvudet på Jonsson - vill införa trygghet i försvarsspelet

/
  • Tillbaka i Leksand. Efter två sejourer i Falu IF och en i Brynäs är Tomas Jonsson tillbaka som assisterande tränare i Leksands IF.

Annons

Leksands nya tränarpar hade inte träffats tidigare.

- Jag kände bara igen Kempe till namnet. Jag visste att han hade gjort bra ifrån sig i både Skövde och Växjö, säger Jonsson.

Senast Jonsson arbetade i Leksands IF var det Sune Bergman som "bossade" i båset.

- Vi hade en bra och en dålig säsong. Vi gick till slutspel första året, men missade slutspel året därpå.

En anledning till det sämre andraåret var förlusterna av Andreas Karlsson och Per-Erik Eklund.

- Andreas var ju en av Sveriges bästa spelare på den tiden och även Per-Erik höll hög klass. När klubben inte ersatte dem så blev det svårt att nå slutspel.

Nu är läget annorlunda i Leksands IF. Någon slutspelspress existerar inte. Den nya tränarduons primära uppgift är i stället att föra laget till elitserien.

Varför tror du att Leksand inte räckte ända fram i år?

- Det finns många faktorer som spelar in och jag har sett Leksand i för få matcher för att kunna ge någon exakt förklaring.

Kan du ändå peka på några punkter?

- Laget har varit för ojämnt och även tappat ledningar i många matcher. Det gäller att kunna spela på resultat. Det är ett problem som Leksand har dragits med länge, även på min tid som spelare. På något sätt har det alltid varit viktigare att åka upp och göra ytterligare ett mål i stället för att "stänga butiken".

Vad krävs för att nå ända fram?

- Vi måste ha ett tryggt försvarsspel. Det gäller att hitta spelare med rätt karaktär, sådana som förstår att det krävs hårt jobb varje dag. Det är även viktigt att inte byta ut så många spelare från år till år.

Om du får önska, vilka spelare vill du att klubben värvar till nästa säsong?

- Förutom en bra målvakt ser jag gärna att vi hittar en sniper, en riktigt vass forward som sätter chanserna. En stor och aggressivt spelande backrese tackar jag heller inte nej till.

Vilka blir dina huvuduppgifter?

- Vi kommer att arbeta i ett team, där jag ansvarar för backarna och box play.

Är dagens organisation i Leksands IF bättre än när du var där senast?

- Den är helt klart intressant och jag tror att alla vet vad som krävs för att lyckas.

Tomas Jonsson har kontrakt med Falu IF till och med den sista april. Därefter kör han i gång på allvar med sitt nya uppdrag i Leksands IF.

Mer läsning

Annons