Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är "nya" Leksand

/

Annons

Forwards som kommer bågande in mot motståndarbackarna och stressar högt, backar som vågar stå upp och följa med i anfallen.

Niklas Erikssons händer dansar över taktiktavlan.

Spelarna symboliseras med pilar.

De ritas med frenesi och inlevelse.

- Vi vill behålla farten hela vägen. Både framåt och bakåt. Vi ska täcka det här och trycka ut. Vi vill trycka motståndarna ut mot sargen. Vi vill skydda mitten och sätta stopp här, säger han och streckar området kring mittcirkeln.

Den kollektiva rörelsen börjar ofta i höjd med anfallsblå och in när motståndarna har pucken i burskydd.

Att ha spelare som ständigt är i rörelse kräver vältränade hjärtan och ben.

- Hockeyn har ju utvecklats åt det här hållet. Det är ju hög fart. Förhoppningsvis kan man ju ha hög fart åt ena hållet, är man back så kan man förhoppningsvis hoppa med i anfallet, sedan har man farten med sig hem. Att ta bort tiden för motståndarna.

USA:s juniorlandslag har jobbat så här i flera år och tog storslam i vinterns junior-VM.

Almtunas förre tränare Jonas Rönnqvist tog mycket av idéerna till Sverige inför säsongen 2008/2009. Den nuvarande Luleåtränaren studerade bland annat hur Detroit Red Wings och dess farmarlag Grand Rapid Griffins spelade ishockey.

Varför tycker ni farten är så viktig, under Leif Strömberg kändes det väldigt mycket: "Vila, vila, vila"?

- Man måste se lite hur strukturen ser ut i ditt eget lag. Vi har kanske fyra, fem, sex unga forwards som alla är duktiga på att åka skridsko. Då känns det ju dumt att utnyttja det de är bra på. Ska de göra något de är mindre bra på, att stå och åka baklänges när de är bra att åka framlänges? Då är det bättre att utnyttja framlängesåkningen i hög fart. Det är ju en lite annan struktur på laget, säger Christer Olsson.

Vissa är kanske nostalgiska och vill se lirarnas lag igen - är det här ett sätt att ta det tillbaka?

- Givetvis. Men vi tycker att vi har ett skridskoskickligt lag och då ska vi försöka spela den ishockeyn där efter också.

Mer läsning

Annons