Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goth: Öppet derby mellan LIF och MIK

/

Annons

Det är ett, åtminstone i mina ögon, öppet derby som spelas inför ett fullsatt(?) Tegera Arena (jo, arenan heter så från och med i år).

Två profilfattigare gäng jämfört med förra säsongen.

Mora har tappat sina "pappa" Greger Artursson och backlöftet Mattias Ekholm.

Leksand får förstås svårt att fylla luckorna efter namn som Joacim Eriksson, Oliver Ekman-Larsson, Thomas Rhodin, Peter Nordström och lagkaptenen Pelle Prestberg.

NECO, tränarteamet Niklas Eriksson och Christer Olsson, kommer att slussa in många unga spelare. Det är bra det. Och på ett sätt mycket befriande.

Nu existerar inga "måsten" eller "ska" när det gäller Leksand och elitserien.

I första hand gäller det att göra ett lag av den trupp som får betecknas som orutinerad, sett till LIF-upplagor på senare år.

Men räkna med att en och annan "ungtupp" blir favoriter hos de blåvita fansen. Om inte annat ska ni hålla ett extra öga på backen Patrik Norén och forwardslöftet Victor Rask.

Nyckelspelare hos LIF är målvakterna Patrick Galbraith, dansk landslagsman, och unge Erik Hanses. 20-åringe Hanses får bekänna färg redan i premiären. Det blir han som vaktar kassen.

Backsidan känns tunn. Nyförvärven Johan Svedberg (Björklöven) och Eric Moe (Timrå), den senare spelar inte mot Mora, lär dock bli till stor nytta.

Antti Hulkkonen och Kimmo Lotvonen, två tunga finska pjäser med bra kontrakt, har mycket att bevisa i vinter.

Tomas Kollar fick ta över efter Prestberg som lagkapten. Det är ett klokt val. Tyvärr får Kollar följa premiären från läktarplats på grund av en knäskada.

Harald Lückner tog Mora upp i elitserien 2004. Den bedriften gör han inte om 2010/11.

Det är ett ungt och intressant Mora, liksom LIF med en medelålder runt 24 år, som ska kunna ge de tippade topplagen både ett och annat att tänka på.

På forwardssidan ser det bra ut. Marco Tuokko får axla lite av den ledarroll, både på och utanför isen, som Greger Artursson tidigare hade.

Niklas Fogström, Tony Lagerström och nye centern Niklas Bröms, den senare med förflutet i LIF, förväntar jag mig kommer att bli frontfigurer.

Mikael Wikström, back och blott 16 år, är en spelare jag hört har mycket god potential. En framtida proffsexport, förmodligen.

Malmö är min favorit till seriesegern, med Rögle som andrahandare. Örebro kan bli säsongens stora överraskning. Leksand och Mora, fågel eller fisk?

Mer läsning

Annons