Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför valde Åman att sluta i LIF

/
  • Förra tisdagen höll Leksands IF med vd Håkan Åman i spetsen en stor presskonferens i Tällberg och presenterade den nya utomhusarenan

Annons

- I en ideell förening måste man stå för oberoende och det gör jag, förklarar han när han nu för första gången berättar om skälen för sin avgång.

För precis en vecka sedan höll Håkan Åman en uppmärksammad presskonferens i Tällberg. Då var han fortfarande föreningens vd och presenterade planerna kring den stora utomhusmatchen i vinter. Tre dagar senare lämnade han utan närmare motivering jobbet.

- Det finns inga riktigt lämpliga tillfällen att avgå. Jag kunde lika gärna avgått veckorna innan, men då hade jag den stora kryssningen att tänka på.

Det har länge surrat av rykten kring Hålan Åmans ställning i LIF. Själv förklarar han det med den besvikelse som finns i föreningen sedan laget misslyckades med att komma tillbaka till elitserien.

- Min avgång har varit på lut ända sedan april då det sportmässiga misslyckandet på nytt var ett faktum.

Att Åman var ifrågasatt märkte han egentligen redan genom olika vibrationer i mitten av kvalserien. När säsongen var avslutad och LIF Holding höll möte i juni så var karusellen i gång, menar Åman.

- Det har pågått ett stort strategiskt spel ända sedan april. Det härrör ursprungligen enbart från sportbesvikelsen. Men nu skjuter de också på de människor som skapat värden åt LIF, säger Håkan Åman till tidningen och bekräftar att det hölls en information och blev diskussioner i föreningen mot bakgrund av, som han kallar det, "smutskastning i media" och "ryktesspridning".

- Det har varit mycket skitprat och många felaktigheter. Jag har papper på att allt skötts i god ordning, därför känner jag mig helt trygg.

- Alla affärer är behandlade på konsortiemötet i juni och godkända av LIF:s styrelse och samtliga aktieägare.

Enligt ett rykte har Åman själv tjänat stora pengar på aktieaffärer med klubben.

- Påståendet är fullständigt taget ur luften. Jag har tagit en stor risk för att rädda klubben i det akuta läget 06/07. Jag köpte aktier samtidigt som P-O Ejendal, Lars-Göran Hagström och Håkan Östlund. Vi köpte på samma prisnivå för att rädda klubben.

- Jag har inte tjänat en krona eftersom jag inte sålt aktierna.

Om det skulle gå att realisera aktierna och få ut en värdestegring skulle Åman själv inte tveka att ge dessa pengar till klubben, säger han och tillägger:

- Det vet Bertil Daniels och kompani. Det har de fått skriftligt på.

Håkan Åman är också upprörd över ryktena kring klubbens nestor Nils-Erik Johansson.

- Det är ovärdigt att komma med ogrundade anklagelser mot en 77-årig man som Nils Erik. Utan honom hade Leksand i dag varken haft elitishockeyn eller arenan.

Han upprepar att huvudskälet till att han avgått och stannat hemma sedan i måndags är moraliska.

- Jag har vissa grundvärderingar och jag gick in i jobbet med hjärtat. Men en förening får inte styras av andra krafter än medlemsviljan.

Mer läsning

Annons