Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansken kastar handsken

/
  • Nyckeln till framgång? Peter Hirsch är förstemålvakt i Leksand. Den rollen lägger ett tungt ansvar på honom i kvalserien. ”Men oj, det ska bli riktigt kul att spela

Annons

Ett: Han stortrivs i Leksand.

Två: Leksand är inte alls som han hade tänkt sig.

Vi återkommer till det.

I kväll inleds kvalserien, Leksand möter elitserielaget Malmö borta och.

- . det är omöjligt att säga hur det här kommer att sluta, jag har inte en aning, säger Peter Hirsch.

Ändå anser han sig vara en analytiker.

- När jag står i mål, alltså. Då försöker jag att se vad som ska hända i nästa situation och hitta en lösning. Den spelstilen passar mig. Jag är lugn av mig, förklarar han.

Att den danska vinnarskallen tagit platsen som förstemålvakt i Leksand är han själv förvånad över. Finländaren Joni Puurula imponerade under försäsongen och Hirsch, värvad till Leksand i höstas av nye sportchefen Mikael Lundström, som haft ögonen på honom länge, "trodde aldrig att det skulle gå att konkurrera ut honom".

Hirsch återvände därför i september till Nordsjälland Cobras, som han lämnade efter förra säsongen, för att spela två matcher och få känna nerv igen.

När sedan Puurula fick ljumskproblem kom Hirsch - med ett självförtroende som kanske inte var på topp, men som ändå fanns - in.

Nu har den danska landslagsmålvakten spelat 30 matcher med Leksand. Och räddningsprocenten (91,57) placerar honom som sexa i allsvenskans målvaktsliga.

Statistiken bryr han sig inte om

- Den säger inte hela sanningen.

I stället ser Hirsch framåt.

Till sin hjälp har han målvaktstränaren Leif Hjalmarsson från Ludvika.

- "Hjalle" hjälper mig att finslipa tekniken, men han stöttar också med råd. Han är en klippa.

Hirsch fortsätter:

- Klubben är välskött. Och även om själva Leksand inte är särskilt stort, så gillar jag att bo här. Jag får koncentrera mig på vad jag är här för att göra: att vara så bra som möjligt som ishockeymålvakt.

- Jag känner inte av det, faktiskt. När jag går på stan är jag anonym, känns det som. När jag spelade för Modo var det alltid någon örnsköldsviksbo som dök upp och skulle snacka när man visade sig ute. Det kunde vara jobbigt, säger han.

För Leksandsfansen, som han tycker är "fantastiska", är han "dansken med handsken".

- När vi mötte Västerås senast fick jag upp plockhandsken och räddade ett skott på ett lite spektakulärt sätt. Då hörde jag klacken ropa något om "dansken med handsken". Och så yvig i rörelserna som jag var då, det är jag inte i vanliga fall. Jag försöker faktiskt hålla mig till en mer konsekvent och bestämd spelstil, säger han.

Den ska ta Leksand till elitserien.

- I kvalserien kommer alla att ge 110 procent, det finns inget "Almtuna borta". Och vi har en riktigt bra chans, tycker jag, även om de andra lagen också har det. Men vårt go i laget... det känns starkt nu, säger Peter Hirsch.

Dansken med handsken.

Den som nu är kastad.

Född: 6 mars 1979.

Familj: Sambon Ellinor.

Längd/vikt: 182/78.

Position i laget: Målvakt.

Moderklubb plus senaste klubb före Leksand: Rungstad/ Nordsjälland Cobras.

Aktuell som: "Dansken med handsken" - en av Leksands nyckelspelare i kvalserien.

Mer läsning

Annons