Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irriterat i Söderbärke

Annons

Dalarnas Fotbollförbunds, DFF, bestämmelser säger att alla klubbar kan söka dispens för att använda två överåriga spelare i varje ungdomslag. Något som många klubbar också utnyttjar.

Men det finns klubbar som ansökt om dispens för att använda fler än två överåriga och fått det beviljat. Exempelvis Östansbo IS (fem spelare) och Ludvika FK (en spelare).

Samma sak har Söderbärke GoIF gjort, men fått avslag.

- I år har vi elva spelare i vårt P14-lag. Sen har vi fem killar som i år fyller 15 år. Vi vill ha dispens så att dom kan få spela i P14-laget och använda två åt gången. Det handlar inte om att vi vill vinna serien, utan att alla ska få spela, säger Tommy Andersson.

Det ska påpekas att det i Dalarna inte finns någon P15-serie.

Lars Edström på distriktsförbundet tycker inte att det här är något problem.

- Söderbärke har ett P16-lag och 15-åringarna får spela i det laget. Eftersom det inte finns tillräckligt med 15-åringar i länet för att ha en P15-serie har förbundet beslutat att dom får spela i P16, i mixade lag.

När det gäller det faktum att GoIF:s P14-lag bara har elva spelare säger Edström:

- Det är inget skäl för att bevilja fler dispenser.

Tommy Andersson ställer sig frågan:

- Måste dom killarna sluta att spela fotboll?

På frågan varför Östansbo IS och Ludvika FK behandlats på ett annorlunda sätt förklarar Lars Edström.

- När det gäller Östansbo har dom inget äldre lag än P14. Alltså kan 15-åringarna inte spela i något annat lag. I LFK:s fall handlar det om sociala skäl, vilka vill jag inte gå in på.

I tävlingsbestämmelserna om åldersdispens står det bland annat att alla dispenser ska bygga på social eller medicinska skäl.

Andersson tycker när det gäller den här frågan att småklubbarna på landsorten missgynnas och det känns som att förbundet vill centralisera fotbollen till de större orterna.

- Det är horribelt att säga att vi gör skillnad mellan klubbarna. Har Söderbärke synpunkter på det här får dom föra fram dessa till förbundet så att representantskapet kan ta upp det och eventuellt fatta ett nya beslut. Vi kan ju inte ta nya beslut mitt under säsongen, påpekar Lars Edström.

FRANK ELFSTEDT

Mer läsning

Annons