Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara hockey i huvudet

Annons

Bengt och hans Petra blev föräldrar 14 september, storebror Jonas och hans Mia fick en flicka åtta dagar senare. Den 29 december kommer lillebror Henrik och hans Madeleine att bli föräldrar för första gången.

- Ja, det small bara till, säger Bengt när vi träffar honom och sambon Petra hemma hos Petras föräldrar i byn Kulåra på Sollerön.

Bengt har fått några dagars julledighet från jobbet som målvakt i Stavanger Oilers. Ett par dagar hos svärföräldrarna på Sollerön och julfirande med mor och far och bröder i Karlstad står på programmet innan han, sambon Petra och lilla Tilde tre månader, återvänder till oljestaden Stavanger på norska sydvästkusten.

- Vi åker den 27 december och kör i gång träningen samma kväll, säger Bengt.

Alla tre bröderna träffas inte så ofta samtidigt. Bengt och Henrik stöter på varan lite då och då eftersom Henrik spelar i Stjernen från Fredrikstad. Stjernen som förövrigt ligger före Bengts Stavanger i tabellen.

- Ja, de ligger tvåa och vi på delad tredje plats. Jag och Henrik pratar nästan dagligen med varann. Jonas har jag inte träffat sedan i somras, bara sett honom någon gång i Hockeykväll på tv. Vi ringer till varannan ett par gånger i månaden. Jag ringde och skällde ut honom, och frågade vad de höll på med, när hans Färjestad förlorade mot Mora med 2-6, säger Bengt.

Blir det mycket hockeysnack nu när ni träffas alla tre?

- Nja, lite lär det väl bli.

Spelar ni spel, och i så fall vem är sämst förlorare av er tre?

- Nej, vi spelare inte spel, säger Bengt.

Men här bryter Petra in och berättar sanningen (tror vi).

- Ni spelar visst, och du blir sur om du förlorar, säger hon.

- Jag förlorar aldrig, kontrar Bengt.

Dålig förlorare eller ej. Bengt och Petra trivs i alla fall med tillvaron i Stavanger, och har funnit sig väl tillrätta i kuststaden som har omkring 120 000 invånare.

- Jag ångrar mig inte att vi flyttade till Norge när jag inte fick något kontrakt med Mora. Kan tänka mig att stanna ytterligare en säsong. Klubben har ställt upp jättebra. Sedan har vi två bra tränare i Gunnar Johansson och Micke Näslund, menar Bengt.

När Bengt lämnade Stavanger i onsdags var det sex grader varmt, och ingen snö.

Ett antal timmar senare på Sollerön möttes Bengt av minusgrader och ett vitt snötäcke.

- Kändes lite ovant med snö och minusgrader. I Stavanger har vi haft minusgrader och snö bara en dag. Dagen efter regnade det och snön försvann.

I Stavanger bor också Daniel Uhlas, med rötterna på Sollerön. Daniel försörjer sig som musiker.

- Vi har varit och lyssnat på honom ett par gånger. Han är verkligen bra, säger Bengt och Petra.

Norska förstaligan i hockey har hunnit med 28 omgångar av de 42 som skall spelas. Bengt har vaktat målet i 25 av dessa.

- Det har gått bra, framför allt i början av serien. Sedan hade vi så kallade bonusmöten mot serieledarna Storhamar. På tre matcher släppte vi in 21 mål, säger Bengt och tillägger:

- Norska ligan är betydligt bättre nu än när jag spelade i Lillehammer säsongen 2000/01.

Norge består till stor del av fjäll och fjordar. Bra flygförbindelser är ett måste för att det skall fungera.

- Vi flyger till alla bortamatcher, och flyger hem direkt efter matchen. Inga övernattningar. Det skönt, framför allt nu när man har barn, säger Bengt.

Vad är bäst med att bo i Stavanger?

- Det är en fin stad, med höga berg, och så ligger den vid havet. Att staden är centrum för oljeverksamheten i Norge märker man inte av, säger Bengt.

- Sedan finns Norges största köpcentra i Stavanger, menar Petra och tindrar med ögonen.

Sämst då?

- Ja, svårt att svara på. Möjligtvis bristen på svenska tidningar. De är två dagar gamla när de kommer hit, säger Bengt.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons