Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte alls talanglöst

Annons

De senaste åren har spelare som Lasse Nilsson, Martin Ericsson och Niclas Rasck passerat revy i Dalafotbollen.

Spelare som valt att lämna distriktet för klubbar i storstadsregionerna.

- Visst kan det vara roligt att spekulera i vilket elitlag vi hade kunnat ha ifall alla hade stannat, men precis som i alla andra fotbollssammanhang är det ju krassa ekonomiska verkligheter som styr, säger Lars Norman.

Trenden är inte unik på något sätt. Alla glesbygdslän brottas med samma flykt av såväl idrottsutövare som människor i allmänhet.

Men Lars Norman har inga tankar på att resignera inför en framtid där Dalarna för evigt är dömt till att vara en plantskola som andra skördar frukterna av.

- Nej, den satsning vi gör på våra unga spelare genom talangutveckling och distriktslagsverksamhet betalar av sig till hela länet. Även om några av spelarna från de lagen försvinner så kommer många av de andra att utgöra stommarna i våra division två- och trelag framöver.

Och även om det är bistra ekonomiska realiteter som gör att många duktiga spelare lämnar sina klubbar, kan samma ekonomiska realiteter i förlängningarna gagna distriktets klubbar.

- Nu har det äntligen slagits fast att en klubb som fostrat en spelare från tolv års ålder ska få ett utbildningsbidrag när hans karriär går uppåt. Det kommer kunna gynna alla de föreningar långt ut i periferin som ju är de där de allra flesta börjar sin fotbollsbana, menar Lars Norman.

- Och till slut ger ju varje stjärna vi producerar något väldigt viktigt tillbaka. När de spelar i allsvenskan eller till och med landslaget visar de ungdomarna i Dalarna att det verkligen går att komma så långt.

ERIK NIVA

Mer läsning

Annons