Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter framgångarna i Sverige – nu jagas Andreas Lundmark av Kina

Just nu är Andreas Lundmark förbundskapten för det svenska damlandslaget i innebandy.
Och framgångarna i Sverige har gjort att det kinesiska innebandyförbundet nu vill knyta honom till sig.
– Att kunna få jobba med det man tycker om känns alltid lockande, säger Lundmark.

Annons

Andreas Lundmark kan komma att byta ett förbundskaptensjobb i Sverige mot ett i Kina.

Andreas Lundmark från Borlänge är en av Dalarnas stora innebandyprofiler. Som spelare märks bland annat spel i högsta serien med IBF Falun, Haninge och Storvreta och han har tränat såväl IBF Faluns dam- som herrlag till stora framgångar.

Med damlaget blev det SM-silver 2009 och med herrlaget SM-guld 2013.

Sedan 2013 är han förbundskapten för det svenska damlandslaget, som han förde till VM-guld 2015, och i vintras skrev han på ett nytt kontrakt som sträcker sig fram till februari 2018.

Vad som händer efter det är oklart, men Sporten kan avslöja att det kinesiska innebandyförbundet är intresserat av hans tjänster.

– I augusti fick jag genom en agent en förfrågan från det kinsesiska förbundet. Det handlade om tre delar. Dels att hjälpa dem med att få igång innebandyn som en skolidrott. Sedan att skapa en form av universitetsliga och så även förbundskaptensjobbet för deras herrlandslag.

Kina blev medlem i det internationella innebandyförbundet så sent som i våras, och är därmed en av organisationens yngsta medlemmarna, och nu ute efter Andreas Lundmark.

SE ÄVEN: Andreas Lundmark inför SSL-starten: "Falun tar hem guldet"

Men för att Lundmark ska kunna bli aktuell för jobbet, så måste han först få en förfrågan den formella vägen.

– Kinas förfrågan måste gå via det internationella innebandyförbundet, som sedan i sin tur kontaktar det svenska innebandyförbundet. Men någon sådan förfrågan har i alla fall inte nått mig. Förbundskaptensjobbet kan ju först bli aktuellt efter att mitt nuvarande jobb som förbundskapten i Sverige går ut i februari 2018.

Blev du förvånad när du fick frågan av den här agenten?

– Nej, inte direkt. De här nya nationerna inom innebandyn behöver ofta hjälp till en början och då är det tränare i Sverige, Finland och Schweiz som är mest intressanta. Kina är ju en nation med resurser som verkligen vill visa resultat.

Har du haft flera samtal med den här agenten?

– Ja, ytterligare någon gång efter det att han hörde av sig första gången. Men någon formell förfrågan har dock ännu inte kommit till mig.

Men du är intresserad av jobbet?

– Att kunna få jobba med det man tycker om känns alltid lockande och visst känns det här som ett spännande jobb. Men det är mycket som ska fungera, som med min familj och mitt företag, för att det ska bli verklighet.

Mer läsning

Annons